Duben přinesl levnější hypotéky. Davy zájemců se ale do bank nehrnuly

YIT SUOMI Hloubětín

YIT SUOMI Hloubětín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Rezidenční čtvrť Dvůr nad Rokytkou ve Vysočanech a Hloubětíně na Praze 9
Nová Harfa
3
Fotogalerie

Hypotéky během dubna letos poprvé zlevnily. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 2,39 procenta z březnových 2,44 procenta. Ani mírný pokles sazeb ale zájemce o půjčku na bydlení během pandemie nenalákal. Objem poskytnutých hypoték oproti březnu o miliardu korun poklesl. 

„Po třech měsících růstu přišel v dubnu pokles průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů. Pokles je překvapivý i přesto, že ČNB již v březnu dvakrát snížila sazby. Banky se totiž vypořádávají s vyšším rizikem a stále ještě přijímají žádosti o odklad splátek,“ říká Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select s tím, že se zostřuje konkurenční boj, a to především ze strany menších bank. 

Oproti loňsku přitom trh posílil. V dubnu banky podle poradců poskytly 6744 hypoték, tedy o 349 více než ve stejném období loni. Objem pak vzrostl o více než 3,2 miliardy korun. „Čtvrtý měsíc se tak stal nejsilnějším dubnem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex,“ dodal Sýkora. Na absolutní rekord vzrostl objem průměrné hypotéky, která podle statistik Fincentra Hypoindexu převýšila 2,64 milionu korun. 

Počátkem května ČNB dále výrazně snížila sazby z rovného jednoho na pouhých čtvrt procenta. Vyhlídky pro sazby se ale podle lidí z branže příliš nezmění. „Sazby se dostanou během léta na průměr okolo 2,3 procenta. Reálně se začnou více objevovat nabídky hypoték se sazbou pod dvě procenta, a to ve specifických akčních nabídkách, jako je například vyšší podíl vlastních úspor,“ uvedl šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. 

Některé menší banky v posledních měsících už sazby snížily. Během března a dubna hypotéky zlevnily v reakci na snížení sazeb České národní banky například Banka Creditas, Equa bank či Sberbank nebo Fio banka. Největší české banky naopak se sazbami setrvávají na úrovních před začátkem pandemie. Na případný silnější pokles hypotečních sazeb sázejí poradci až ve druhé polovině roku, a to jen v případě uklidnění pandemické hrozby.