Mysteriózní fronta na špatné úvěry Sberbank. Někteří ze zájemců skrývají tvář

Část účastníků soutěže totiž vystupuje před členy věřitelského výboru, tedy například před Českou národní bankou, v režimu totální anonymity

Část účastníků soutěže totiž vystupuje před členy věřitelského výboru, tedy například před Českou národní bankou, v režimu totální anonymity Zdroj: E15 Michael Tomeš

Takřka dvě desítky zájemců přilákal prodej balíku nesplácených půjček padlé Sberbank. Tendr na úvěry s nominální cenovkou převyšující dvě miliardy korun má přitom svůj takřka mysteriózní rozměr. Část účastníků soutěže totiž vystupuje před členy věřitelského výboru, tedy například před Českou národní bankou, v režimu totální anonymity. Požadavek, který na poslední schůzi věřitelů vyvolal řadu otázek, může podle expertů krom obav z konkurence odrážet i historicky ne zcela dobré vztahy mezi soutěžiteli a dlužníky. 

„Celkem bylo podáno 17 nezávazných nabídek. Všechny nabídky byly podány jak na retailovou, tak na nonretailovou část portfolia. Někteří zájemci žádají o úplnou anonymizaci. O tomto byla vedená dlouhá diskuze,“ zdůraznila v zápisu z dubnové valné hromady insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová. Zájemci se utkají o balík takzvaných klasifikovaných úvěrů za více než 2,1 miliardy korun a transakci plánuje banka uzavřít do konce června. 

„Požadavek na anonymitu může vyplývat z obav z konkurence a snahy o utajení zájmu o nabízené portfolio. Stejně tak mohou mít některé subjekty obavy z nepřátelských akcí dlužníků, třeba i v důsledku vzájemných historických zkušeností,“ uvádí partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička.

Podle něho mnohdy vyplývá požadavek na anonymitu i ze standardů chování nastavených interními předpisy účastníka nebo procesními pravidly jeho mateřské společnosti. Někteří z dlužníků přitom tváří v tvář blížící se náruči vymahačů vesměs z řad nebankovních firem své dluhy narychlo doplácejí. 

„Několik relativně velkých expozic avizovalo doplacení pohledávek do konce dubna, v takovém případě by tyto pohledávky z předmětu prodeje vypadly,“ dodává Lužová. Součástí balíku jsou více než dva tisíce půjček, které nebyly součástí kupní smlouvy už dříve uzavřené s Českou spořitelnou.

Tržní cena balíku je závislá na kvalitě konkrétních půjček, bude ale podstatně nižší než jejich nominální hodnota. „Pokud budou v prodávaném balíku jen klasifikované pohledávky bez zajištění, lze jejich tržní cenu odhadnout na maximálně deset procent nominální hodnoty,“ domnívá se Kymlička. 

Zájem už dříve projevila celá řada výrazných hráčů tuzemského pohledávkového byznysu. „Na základě analýzy transakčních dokumentů se rozhodneme, zda a za jakých podmínek, případně s jakou cenovou strategií se zúčastníme výběrového řízení,“ uvedl už dříve pro E15 Martin Machoň, šéf skupiny APS, která se orientuje na odkup problémových pohledávek.

„Předpokládáme, že budeme jako subjekt, jehož předmětem činnosti je práce s takovými pohledávkami, do výběrového řízení poptáni,“ řekla už v lednu i Kamila Břízová z obdobného fondu Ifis. 

Během posledního dubnového víkendu Sberbank dokončila převod úvěrových klientů do České spořitelny. Portfolio čítající více než tři tisíce klientů z řad právnických osob a bezmála 28 tisíc fyzických osob bylo převedeno na základě vypořádání smlouvy o prodeji aktiv mezi Sberbank CZ a spořitelnou v závěru loňského roku.

Po více než roce tak mohou tito klienti od května opět využívat bankovní finanční služby, které bude poskytovat Česká spořitelna, přičemž klienti své závazky budou hradit pouze do České spořitelny.

Sberbank má podle odhadů už letos začít vyplácet věřitele banky, a to podle předpokladů správkyně ve druhém pololetí roku. Vyplácet by je měla z výnosu z prodeje aktiv, která čítají úvěrový balík prodaný spořitelně za částku převyšující 41 miliard korun, příjem z firemních bondů za vyšší stamiliony korun a za  zmiňované nesplácené pohledávky.

Česká národní banka loni na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB na konci února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.