Národní rozvojový fond státu a soukromých investorů bude řídit exbankéř z ČSOB

Jan Barta z Národního rozvojového fondu.

Jan Barta z Národního rozvojového fondu. Zdroj: ČMZRB

Jan Barta byl patnáct let členem vrcholového vedení ČSOB.
Premiér Andrej Babiš
Ministerstvo financí
4
Fotogalerie

Společnou investiční organizaci státu a komerčních bank nazvanou Národní rozvojový fond bude řídit bývalý vrcholový manažer ČSOB Jan Barta. Na dotaz deníku E15 to potvrdil Jiří Jirásek, generální ředitel státní Českomoravské záruční a rozvojové banky, která bude fond spravovat.

„S Janem Bartou se počítá na pozici předsedy představenstva fondu. Hledali jsme člověka, který má dostatečné zkušenosti z investičního bankovnictví,“ řekl šéf rozvojové banky. Barta byl do roku 2016 celkem 15 let v představenstvu ČSOB Asset Management, která patří mezi největší správce aktiv ve střední Evropě.  

Bývalý bankéř již vede skupinu, která Národní rozvojový fond připravuje. „Působím v pozici vedoucího projektového týmu, jehož hlavním úkolem je vybudovat fond tak, aby byl plně funkční a sloužil danému účelu. To znamená k profinancování infrastrukturních projektů v České republice s principem návratnosti a mobilizování soukromého kapitálu,“ uvedl Barta. V přípravné skupině jsou i zástupci bank, které podepsaly memorandum.

Jan Barta kromě rozvojové fondu figuruje též ve vedení společnosti ČMZRB investiční. Tato dceřiná firma státní rozvojové banky plánuje nákupy menšinových podílů ve středních a malých podnicích.

Fond hospodařící s penězi bank a dalších investorů bude poskytovat rizikovější formy financování například pro výstavbu infrastruktury. Zřízení fondu navrhl loni premiér Andrej Babiš (ANO) místo sektorového zdanění bank, které prosazovala ČSSD. 

Zakladatelem a správcem fondu je ČMZRB. Zapojené banky budou nakupovat investiční akcie. Možnost vykonávat akcionářská práva ale nezískají. Fond bude následně investovat peníze soukromých investorů. Peněžní ústavy do fondu zatím přislíbily vložit sedm miliard korun. 

Fond se bude řídit předpisy pro investiční fondy a investiční společnosti. To znamená, že bude mít i licenci České národní banky. O tu má požádat v únoru. 

„Fond nebude nikdy financovat sto procent projektu. Bude fungovat například jako Evropská investiční banka. To znamená, že bude financovat dvacet třicet procent projektu,“ dodal Jirásek. Vedle toho se budou využívat i klasické bankovní úvěry.