Peníze zdražují, ceny hypoték ovšem drží nízko ostrá konkurence

čnb

čnb Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
13
Fotogalerie

Cena peněz na mezibankovním trhu roste rychleji než úrokové sazby u hypoték. Bankám kvůli tomu klesají ziskové marže. 

Na hypotékách vydělávají v současnosti tuzemské bankovní domy méně, než v minulosti. Nemohou totiž promítnout růst cen finančních prostředků, které si půjčují mezi sebou, do cen hypoték kvůli silné konkurenci. „V posledních měsících rostla cena peněz vyšším tempem než úrokové sazby u hypoték, což se z krátkodobého pohledu přirozeně projeví na ziskových maržích bank u nových hypoték,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Výsledek boje o klienty se u hypoték projevuje naprosto jasně. „Cena peněz na mezibankovním trhu je na úrovni 1. čtvrtletí 2014. V té době byly ceny hypoték na třech procentech, zatímco nyní jsme na zhruba dvou procentech,“ uvádí příklad hypotéky s pětiletou fixací Luboš Svačina z makléřské hypoteční firmy Golem Finance.

Před třemi lety tak banky vydělávaly na úrokových rozdílech mezi zdroji a hypotečními úvěry necelá dvě procenta, nyní je tento rozdíl pod jedním procentem. Podobně se vyjadřuje mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková: „Když srovnáme úrokové sazby a bankovní marže třeba před pěti či deseti lety, tak rozdíl mezi nimi je nejmenší za celou dosavadní historii hypotečního trhu v České republice.“ Podle ní již není prostor pro další snižování.

Nicméně bankovní domy tvrdily několik let, že sazby již dolů nepůjdou, než v minulém roce narazily na dno. I nyní vzrostla cena peněz zejména kvůli zvýšení klíčové úrokové sazby ČNB, jejíž představitelé zároveň dali najevo, že začíná doba přísnější měnové politiky. To rovněž ovlivnilo podmínky na mezibankovním trhu.

Ceny hypoték navíc stále tlačí dolů podle Svačiny velká konkurence mezi bankami. Ty totiž chtějí rozpůjčovat volné peníze, kterých je v českém hospodářství přebytek. „Česká národní banka dodala prostřednictvím intervencí na trh tolik likvidity, že banky jsou rády za každý dobře zajištěný úvěr,“ upozorňuje hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl a dodává: „Žádná z nich nebude chtít prudkým zvýšením sazeb přijít o tržní podíl.“ A pokles dosahované ziskové marže může pokračovat i nadále.

Prodeje hypoték se totiž budou zpomalovat kvůli růstu cen nemovitostí, regulaci ze strany centrální banky a zdražování úvěrů na nákup bytu či domu kvůli přísnější politice ČNB. Banky se proto budou snažit získat co největší počet klientů.

Mají k tomu hned několik dobrých důvodů. Hypoteční úvěry totiž patří mezi produkty s nízkým rizikem, když se jich nesplácí jen naprosté minimum. I v případě nesplácení ale banka o peníze nepřijde. Vezme si nemovitost, kterou dlužník ručí za hypotéku, a prodá ji. Z výtěžku prodeje se pak zaplatí závazky vůči bance. Ztráty z hypoték jsou tak pro bankovní domy v současnosti fakticky nulové.

Navíc si poskytnutím hypotéky zavážou klienta často na několik dekád. Během dlouhodobého vztahu mu mohou nabídnout i další produkty, jako je například životní pojištění. Ostatně již nyní poskytují bankovní domy slevy na hypotéce, když si klient zřídí pojistku nebo například běžný účet.