Přísnější podmínky vyčistily trh. Z desítek tisíc nebankovních poskytovatelů úvěru zbyla stovka

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Počet oficiálních nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů se po změně zákona snížil na přibližně sto subjektů, nad kterými nově vykonává dohled Česká národní banka. Část ze zaniklých firem se přesunula do nelegální oblasti nebo využívá různých kliček pro pokračování svého podnikání, informoval mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný. Před změnou zákona se počet poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů odhadoval na zhruba 55 tisíc.

Za nejběžnější považuje Soudný přesun poskytovatelů k půjčkám pro živnostníky, úvěrovým tržištím, k půjčkám mezi fyzickými osobami nebo k podomnímu poskytování půjček.

Celkový objem trhu nebankovních spotřebitelských úvěrů odhadl na 65 miliard korun, asi pětinu celého trhu spotřebitelských úvěrů. Poklesl objem tradičních spotřebitelských úvěrů v 'šedé zóně', který odhadl na přibližně deset miliard korun. Přestože počet poskytovatelů nebo zprostředkovatelů úvěrů operujících na hraně zákona je nižší, obává se přesunu těchto subjektů do ilegální sféry, kde působí bez jakékoliv regulace a poskytují vysoce rizikové úvěry za lichvářských podmínek.

Přímým pozitivním důsledkem zákona o spotřebitelském úvěru je podle něj zpřísnění podmínek a omezení počtu nespolehlivých poskytovatelů spotřebitelských půjček, čímž se snižuje počet rizikových úvěrů. Negativním důsledkem je naopak možné obcházení platné legislativy.

Trh spotřebitelských úvěrů prochází podle něj technologickou proměnou, kdy rozšíření internetu a sdílených služeb umožnilo vznik P2P platforem, tedy vzájemné půjčování mezi lidmi. Například v Česku jsou to nebankovní půjčky, v jejichž rámci lidé půjčují lidem, a je možné je získat u P2P platforem (např. Zonky, Benefi nebo Bankerat). V Česku musí být provozovatel platformy licencován jako platební instituce a stará se o zveřejňování poptávky a nabídky půjček, prověřuje úvěruschopnost žadatele a administruje celý proces půjčky a splácení.

Situace v oblasti insolvenčních návrhů na fyzické osoby a schválených oddlužení se díky ekonomické situaci stabilizovala. Nicméně statisíce osob jsou stále v exekuci, mnohdy vícenásobné.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru platí od 1. prosince 2016. Do 1. března 2017 musely všechny firmy, které chtěly úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, požádat o licenci ČNB. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů bylo podle odhadů asi 55 tisíc. Licenci nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů získalo počátkem června 84 firem. Žadatelů bylo 108. Požadavky ČNB pro licenci jsou kapitál 20 milionů korun

, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání.