Půjčky „pro chudé“ jsou neštěstí. Osmdesát procent těchto dlužníků netuší, co je to RPSN

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv blesku

exekuce
Mapa exekucí
exekuce
Exekuce
5
Fotogalerie

Kde si půjčit? 60 procent dlužníků volí internet. Chtějí peníze hlavně rychle a podmínky příliš neřeší. A ještě něco, reklama na půjčky u dlužníků prý nehraje roli...

Společnost M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky finančních institucí, tvrdí, že televizní spoty a reklama nabízející úvěry ovlivňují jen 9 procent neplatičů. Ale pozor, neplést se zájemnci o úvěr, jedná se o ty, kteří jsou už tak zadluženi až po uši a hledají další půjčku.

Z průzkumu vyplynulo, že dlužníci dávají přednost úvěrům nezajištěným zástavou nebo ručitelem. Velkou roli hrál také čas, za který měli peníze k dispozici. Naopak místo sídla poskytovatele vnímali dlužníci jako nepodstatné.

Respondentni shodně tvrdili, že sledovali výši úrokové sazby. A polovina dotázaných potvrdila, že si byli vědomi, že výrazně přeplatí vypůjčenou částku. Čtyři pětiny dotazovaných dlužníků ovšem neuměli odpovědět, co je RPSN, nebo o kolik procent půjčku přeplatí.

Výše uvedené bohužel potvrzuje smutný trend – nejdražší půjčky jsou půjčky pro chudé, kteří jsou buď ve finanční tísni, neřeší důsledky svého jednání, nebo jim prostě nikdo jiný, než lichvář, nepůjčí.

Dle serveru mapaexekuci.cz se počet osob v exekuci blíží hranici 900 tisíc. Počet osob se třemi a více exekucemi se přibližuje hranici půl milionu. Vymáhaná jistina činí 239 mld. korun.