Hypotéky zpřísňují a zdražují, lidé se vracejí ke stavebnímu spoření

stavební spoření

stavební spoření Zdroj: profimedia.cz

stavební spoření
xx
xx
xx
xx
8
Fotogalerie

Od roku 2010 byly úvěry ze stavebního spoření, z nichž většinu tvoří tzv. překlenovací úvěry, na ústupu. Stavební spořitelny především nedokázaly reagovat na stále se snižující úrokové sazby hypoték. Nyní je ale kvůli regulacím ČNB a stoupajícím úrokům hypoték všechno jinak. Navíc stoupá i zájem o „stavebko“ jako o spořicí produkt.

Dle údajů ČTK poskytly stavební spořitelny od ledna do konce října úvěry za 62,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o zhruba čtvrtinu. Zároveň spořitelny uzavřely 372 000 nových smluv, meziročně o 15 procent více.

Na stoupající poptávce se přičinilo více faktorů, ty však spolu úzce souvisí. Podle Davida Krčka, produktového manažera stavební spořitelny Wüstenrot, je hlavním důvodem především doporučení ČNB na maximální zástavní hodnotu nemovitosti (LTV) a zrušení 100procentních hypoték. Klient musí mít pro koupi nemovitosti naspořeno ideálně 20 procent kupní ceny nemovitosti, ve výjimečných případech 10 procent.

„Zájmu o úvěry stavebních spořitelen navíc nahrávají úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření, které jsou aktuálně výhodnější než ty u hypoték,“ uvádí předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

David Krček ještě dodává, že zvýšený zájem o překlenovací úvěry je způsoben zejména „výprodejovým efektem“ před zavedením říjnové regulace ČNB (DTI, DSTI). „U nás je navíc podpořen akčním snížením úrokových sazeb u Půjčky Pro Bydlení ve čtvrtém čtvrtletí a prodloužením poplatkových prázdnin až do konce roku.“

Větší poptávku po stavebním spoření potvrzuje i mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Tomáš Kofroň. „Úvěry jsme letos doposud poskytli v objemu téměř 25 miliard korun, meziročně je to o 30 procent více,“ říká a doplňuje: „Hlavním benefitem úvěrů od stavebních spořitelen jsou výhodné úrokové sazby. Ty jsou letos poprvé po zhruba deseti letech nižší než sazby hypoték. Podle statistiky ČNB je aktuální rozdíl zhruba 0,2 procentního bodu, počítáme přitom s tím, že se tento rozdíl bude zvětšovat ve prospěch stavebních spořitelen. Banky totiž čekaly na platnost říjnových regulací ČNB, chtěly se „předzásobit“ a sazby nezvyšovaly i na úkor své marže, teď by mělo dojít k rychlejšímu růstu.

Oproti tomu stavební spořitelny nejsou na růstu mezibankovních sazeb tolik závislé – půjčují totiž jen tolik, kolik vyberou na vkladech klientů. „V době rostoucích sazeb v ekonomice se tato uzavřenost systému ukazuje jako velká výhoda stavebních spořitelen. Samozřejmě vždy je vhodné posoudit nabídku stavební spořitelny i hypoteční banky, vždy bude záviset na konkrétním případu, nicméně je zřejmé, že stavební spořitelny letos z tohoto vývoje těží,“ vysvětluje Kofroň.

Posílení na všech frontách

Pozice úvěrů od stavebních spořitelen se tak od loňského roku začíná měnit – pro některé žadatele představují alternativu ke zpřísňujícím se podmínkám hypoték a také stavební spořitelny přicházejí s novinkami, které tyto produkty dělají atraktivnějšími – odpouštění poplatku za vyřízení, navyšování maximální půjčené částky bez zajištění či vyšší úrok na spoření.

„Do hry se tak vracejí nejen úvěry ze stavebního spoření, ale ze situace těží i ti, kdo chtějí prostřednictvím stavebního spoření pouze zhodnotit své peníze,“ komentuje Roman Bečička, úvěrový analytik ze společnosti Broker Trust.

Stavební spoření při optimální úložce nabízí výnos kolem 3,5 procenta ročně (v závislosti na různých akcích stavebních spořitelen), to je mezi zabezpečenými produkty suverénně nejvíce. „Mezi zabezpečenými produkty je stavebko nyní jediným, který pravidelně poráží inflaci. Spořicí účty, termínované vklady i třeba státní dluhopisy nabízejí výrazně nižší výnos, míní Tomáš Kofroň.

Ke spoření samozřejmě je pádným důvodem i podmínka, kdy při žádosti o úvěr musejí mít klienti naspořeno ideálně 20 procent hodnoty nemovitosti. Lidé jsou si toho vědomi a snaží se naspořit nějaké peníze před tím, než budou o úvěr žádat.

„To si uvědomují hlavně mladí lidé, kteří vědí, že na své první bydlení budou potřebovat i vlastní úspory – roste proto výrazně podíl mladých klientů a lidí, kteří do systému stavebního spoření vstupují poprvé – u nás už mladí tvoří téměř polovinu všech nových klientů,“ uvádí Kofroň. Jeho slova potvrzuje i David Krček a dodává: „Tento fakt motivuje i rodiče dětí a chtějí tak spořením pomoci svým potomkům při budoucím pořízením prvního bydlení.“

Bez zajištění nemovitostí

Kromě aktuální situace na trhu pomáhá stavebním spořitelnám i větší digitalizace a modernizace vedoucí například k rychlejšímu a jednoduššímu vyřízení úvěru.

K zájmu přispívá i pokračující snaha obyvatel Česka vylepšovat své bydlení. „Český bytový fond je stále zastaralý, proto podle našich průzkumů zhruba polovina českých domácností v nejbližších letech chystá rekonstrukci. A na novou kuchyň či koupelnu si klienti neberou hypotéku – protože je nutná zástava nemovitostí, a spotřebitelský úvěr je zbytečně drahý – proto jejich kroky míří do stavebních spořitelen,“ uzavírá Tomáš Kofroň.