Pro peníze si jde tajemná slovenská firma, nabrat chce až 1,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Eurobankovky
2
Fotogalerie

Dluhopisy až za 1,5 miliardy korun hodlá v tuzemsku prodat dceřiná firma slovenského výrobce sádrokartonových desek a omítek Helske. Skupina firem sídlící ve Velké Británii, která podle posledních finančních údajů předloni na Slovensku prodělala přes dva miliony eur, hodlá peníze využít pro svůj německý byznys zaměřený na seniory. Dluhopisový prospekt už schválila Česká národní banka, která firmě také povolila neuvádět historické výsledky byznysu.

„Peníze z dluhopisů použijeme na projekt stavby domů pro seniory v Německu,“ uvádí mluvčí skupiny Helske Alžběta Arpášová. V Česku plánuje prodat pěti procenty ročně úročené bondy dcera Helske Sustained, která podle dluhopisového prospektu funguje jako poskytovatel úvěrů pro firmy ze skupiny Helske.

Těch jsou jenom na Slovensku takřka čtyři desítky, dalších třináct firem skupina založila v Německu. Zastřešeny jsou mateřskou společností Helske Limited s britskou adresou. Za mateřskou firmou stojí tandem podnikatelů Matěje Rusňáka a Libora Stybra, který má trvalou adresu ve francouzském městě Neuilly-sur-Seine.

„Důvodem povolení neuvést v základním prospektu Helske Sustained historické finanční údaje za období, ve kterém provozovala činnost, a zprávu auditora za takové období je to, že Česká národní banka tyto údaje vyhodnotila jako takové, jež mají nepodstatný význam a neovlivnily by hodnocení finanční situace a vyhlídek emitenta,“ uvádí mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.

Firma totiž vznikla v Česku loni na podzim a žádný byznys neprovozuje. „Je otázkou, proč firmě na záměr nepůjčí banka, zvláště pokud by byly v zástavě budoucí domovy pro seniory,“ zdůrazňuje šéf investiční divize firmy Broker Consulting Jiří Šindelář s tím, že z investorského pohledu je to sázka s vysokým rizikem. 

Helske i další firmy ze skupiny vydávaly v posledních letech na Slovensku bondy se sedmi- až osmiprocentním ročním úrokem. Nejméně ze tří emisí tak získaly takřka 550 milionů korun. Dceřiná Helskefichte například během posledních dvou let na Slovensku prodala dluhopisy za takřka 180 milionů korun, což odpovídá devadesáti procentům jejího majetku.

Peníze firem ze skupiny často končily v kase britské matky. Takřka stejnou částku totiž například Helskefichte koncem loňského roku dlužila mateřské Helske Limited ve Velké Británii.

A nebyl to jediný případ. Helske Limited si podle britského obchodního rejstříku předloni napůjčovala od dceřiné slovenské firmy Helske v přepočtu téměř 160 milionů korun. To podle slovenského obchodního rejstříku představovalo zhruba 37 procent celkového majetku slovenské firmy ke konci roku 2017.

Rovněž v roce 2018 tržby slovenské Helske propadly v přepočtu ze zhruba devadesáti milionů korun v roce 2017 na dvacet milionů korun, hospodaření pak ze zisku čtvrt milionu korun propadlo do více než padesátimilionové ztráty.

„Helske do roku 2018 zabezpečovala většinu aktivit skupiny. V tomto roce začala skupina transformaci na holding z důvodu rozšiřování a členění aktivit. Proto se tržby a zisk společnosti rozdělily do více entit v rámci skupiny,“ vysvětluje Arpášová.

V přepočtu zhruba sto milionů korun měla britská matka koncem roku 2018 napůjčováno také od další dceřiné firmy Helskeeiche. Důvody těchto transakcí firma na dotaz deníku E15 nevysvětlila.

Helske už v roce 2017, kdy slovenský týdeník Trend postavil otazník nad reálností jejích ambiciózních obchodních záměrů, plánovala tržby v přepočtu těsně pod miliardu korun. Ani na svém maximu v roce 2017 přitom tržby firmy zaštiťující byznys orientovaný na výrobu termoizolačních omítek ve východoslovenském městě Levoča nepřesáhly sto milionů korun.

„Emise s výnosy pěti, sedmi a více procenty jsou nereálné. Krach takových investic pak bolí hlavně menší investory. Pokud by navíc nastala recese, dopad by byl drtivý,“ uvádí šéf České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování Marek Černoch.