Vítek přikoupil podíl v realitní skupině Globalworth za téměř šest miliard

Kancelářská budova společnosti Globalworth ve Varšavě

Kancelářská budova společnosti Globalworth ve Varšavě Zdroj: Globalworth

Kancelářská budova společnosti Globalworth ve Varšavě
Kancelářská budova společnosti Globalworth ve Varšavě
Kancelářská budova společnosti Globalworth v Krakově
4
Fotogalerie

Skupina CPI Property Group Radovana Vítka koupila 24,26 milionu akcií realitní společnosti Globalworth, čímž zvýšila podíl na hlasovacích právech ve společnosti na 27,75 procenta. CPI to oznámila zprávou londýnské burze.

Vítkova skupina se touto transakcí dostala mezi dva největší akcionáře Globalworth. Větším akcionářem je pouze jihoafrická realitní skupina Growthpoint Properties. Hodnota nakoupeného balíku akcií na burze je nyní zhruba 5,9 miliardy korun. 

Realitní společnost Globalworth vlastní kanceláře v Polsku a Rumunsku v hodnotě 2,8 miliardy eur, které generují hrubé nájemné ve výši 180 milionů eur.

První investici do akcií Globalworth oznámila Vítkova skupina na začátku minulého týdne. „Globalworth má jedno z nejlepších kancelářských portfolií v celé střední Evropě,“ komentoval tehdy vstup do Globalworth šéf CPI PG Martin Němeček. „Věříme, že Globalworth bude i nadále dosahovat skvělých výnosů,“ dodal.

Nejnovější zprávy o českých i světových miliardářích včetně žebříčků najdete zde >>>

Od té doby pak CPI PG ještě akcie Globalworth přikoupila, když získala rovněž podíl ve výši zhruba desetiny hlasovacích práv od zakladatele firmy Ioannise Papalekase.

Celkem vlastní CPI PG 61,6 milionu akcií firmy, což představuje 27,75 procenta hlasovacích práv. Hodnota těchto akcií je nyní zhruba 15 miliard korun.

Investice zapadá do strategie Vítkovy skupiny, která nyní ve velkém investuje na polském trhu, kde koupila již několik kancelářských budov. Nabídku na převzetí celé firmy ale zatím CPI PG nezvažuje.

Polský realitní trh nyní přitahuje velkou pozornost zahraničních investorů. Za prvních devět měsíců minulého roku přišly do Polska podle dat poradenské společnosti Savills investice přes 4,5 miliardy eur, přičemž v Česku šlo o 2,4 miliardy eur.

„Kromě německého kapitálu, který zde byl vždy aktivní, zde máme hráče z Asie, zejména Jižní Koreje, ale rovněž ze západní Evropy, USA, Blízkého východu a středoevropských zemí,“ uvedl v této souvislosti pro E15 manažer poradenské CBRE Poland Przemyslaw Lachmaniuk.  „Důležitým zdrojem kapitálu je Jižní Afrika,“ poznamenal. Zájem investorů je podle něj dán silnou polskou ekonomikou, atraktivními výnosy, stabilitou a vyhlídkami na růst nájmů.