Vztahy mezi firmami se horší, faktur po splatnosti rychle přibývá

Mimořádný průběh letošního pandemického roku výrazně zhoršil platební morálku českých firem. (ilustrační foto)

Mimořádný průběh letošního pandemického roku výrazně zhoršil platební morálku českých firem. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Celková hodnota faktur po splatnosti tuzemských podniků meziročně vyskočila o 63 procent. (ilustrační foto)
Ochota firem poskytnout si obchodní úvěry silně klesla. (ilustrační foto)
(ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Mimořádný průběh letošního pandemického roku výrazně zhoršil platební morálku českých firem. Celková hodnota faktur po splatnosti tuzemských podniků meziročně vyskočila o 63 procent. Naopak se propadly prodeje na úvěr. Vyplývá to z nového průzkumu Barometr platební morálky pojišťovny pohledávek Atradius. 

Dvě třetiny společností oslovených v průzkumu uvedly, že jim pandemie snížila tržby. Celkem 47 procent se potýká s horšími hotovostními toky. Právě snaha o udržení cash flow pak vede 39 procent firem ke zdržování plateb za obdržené faktury, ukázal průzkum. 

„Příčinou je především vysoká závislost tuzemské ekonomiky na exportu. Z dotazovaných zemí ve východní Evropě vykazuje větší nepříznivý dopad pandemie jen Bulharsko a Slovensko,“ uvedla Markéta Stržínková, ředitelka české pobočky pojišťovny Atradius.

O rostoucí nedůvěře v byznysu svědčí také propad obchodních úvěrů. Ten spočívá v tom, že odběratel neplatí dodavateli hned, ale až za dohodnutou dobu. „Během pandemie využívaly podniky v České republice při B2B prodejích obchodní úvěr pouze z 51 procent, což je proti loňským 88 procentům výrazný pokles,“ dodala šéfka pojišťovny Atradius. 

Pečlivě své okolí kvůli riziku platební neschopnosti monitorují například firmy ze stavebnictví. „V současné době lze očekávat zvýšení obejmu faktur po splatnosti. Příčinou je zejména nedostatek vlastního  kapitálu, změna investiční strategie u průmyslových podniků a změna tržního prostředí způsobená dopadem pandemie,“ řekl Jan Mikolášik, finanční ředitel stavební společnosti Hochtief CZ. Samotný podnik však zatím zvýšení faktur v prodlení nezaznamenal. 

 „Objem faktur po splatnosti jsme snížili díky přenastavení pravidel poskytování dodavatelských úvěrů našich zákazníků. Očekávám však, že nyní to bude narůstat, protože finanční kondice společností v našem oboru, s nimiž obchodujeme, se bude zhoršovat,“ popsal Martin Dozrál, generální ředitel sušického výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor. 

Objem faktur po splatnosti rostl podle pojišťovny Atradius rovněž v hutnictví. Například hutnický podnik Liberty Ostrava ale tvrdí, že ve srovnání s dřívějšími obdobími dluhy odběratelů nijak nenabobtnaly. Přesto připouští zhoršení vztahů s úvěrovými pojišťovnami.  

„V souvislosti s koronavirovou krizí došlo zejména v období první vlny k redukci, případně k odebírání pojistných limitů ze strany kreditních pojišťoven. Bylo to dáno jednak opatrností v období nejistoty, a také určitou dávkou nedůvěry vůči ocelářskému byznysu. Nyní očekáváme, že se situace začne i přes druhou vlnu uklidňovat a že se pojišťovny opět vrátí na trh s vyššími pojistnými limity pro naše odběratele,“ sdělila mluvčí hutního podniku Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková. 

Celkem 54 procent podniků oslovených v průzkumu navzdory horšící se platební morálce zachovává optimismus. V následujících šesti měsících očekává zlepšení stavu ekonomiky. Zhoršení předpokládá 35 procent firem. Více než polovina společností ale současně uvedla, že se v příštím roce kvůli snížení poptávky po zboží a službách obává o osud své ziskovosti.