Zdravý životní styl zlevní pojištění. Dostatek pohybu pohlídají technologie

Snímky z loňského ročníku Run For Help

Snímky z loňského ročníku Run For Help Zdroj: Facebook Run For Help

Cyklista, ilustrační foto
Plavání, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Každoročně si řada Čechů dává novoroční předsevzetí, že zhubne. Naplnění tohoto cíle může přinést i výrazné úspory. Mohou totiž ušetřit tisíce ročně na platbách za životní pojištění.

Řada pojišťoven totiž při stanovení pojistného zohledňuje životní styl klientů. V současnosti se už dokonce při výši plateb přihlíží i na to, zda klient sportuje.

Do ceny pojištění se promítá kromě Body Mass Indexu (BMI, tedy poměr váhy a druhé mocniny výšky v metrech) a rovněž to, zda člověk kouří, nebo ne. Přes BMI se určuje, zda má klient podváhu, správnou váhu či nadváhu.

Rozdíly mohou být přitom výrazné. „ Poskytujeme slevu ve výši dvaceti procent za zdravý životní styl. Pokud je klientův BMI v rozmezí 18 až 28 (včetně), klient nekouří a nemá léčený krevní tlak, je mu poskytnuta sleva ve výši dvaceti procent na pojištění pro případ smrti a připojištění velmi závažných onemocnění. Pokud naopak klient bude kuřák, bude mu účtována na tato rizika přirážka ve výši padesáti procent,“ uvádí ředitelka komunikace pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Podobné přirážky a bonusy má rovněž Kooperativa.

Podobně se vyjadřují i další pojišťovny. „Hodnoty BMI a například i kouření jsou faktory, které vyhodnocujeme v rámci posouzení celkového zdravotního stavu klienta,“ říká mluvčí Generali Česká pojišťovna Ivana Buriánková.

V současnosti ale hraje vliv dokonce to, zda se klient pohybuje. Fyzickou aktivitu lze totiž sledovat prostřednictvím aplikací v mobilních telefonech. Touto cestou se vydala společnost Mutumutu, která spolupracuje na životním pojištění s Komerční pojišťovnou.

Prostřednictvím své aplikace, kterou si klient nainstaluje do mobilu, Mutumutu sleduje jeho fyzické aktivity. Od nich se pak odvíjí sleva na pojistném.

V současnosti aplikace společnosti podporuje chůzi, běh a jízdu na kole. „Za pohyb vracíme klientům každé tři měsíce v průměru pět set korun,“ dodává zakladatel a šéf Mutumutu Jindřich Lenz. Za pravidelnou sportovní aktivitu, nekouření a preventivní lékařské prohlídky mohou lidé získat slevu na pojistném ve výši od pěti do třiceti procent.

Mutumutu hodlá sledování ještě rozšířit i na sportoviště, jako jsou posilovny a bazény. Zde by ověřování sportování probíhalo pomocí GPS. „Pokryjeme okolo třiceti sportů,“ říká Lenz.

Za sledováním životního stylu klientů stojí několik faktorů. „Jelikož jsou pojistné produkty poměrně podobné napříč celým trhem, pojišťovny se tak snaží zaujmout klienty i obchodníky něčím exkluzivním,“ říká odborník na pojišťovnictví Deloitte Tomáš Strašák a dodává: „Dalším důvodem je přizpůsobení ceny dle rizikovosti klienta.“ Podle něj pojišťovny využívají zohlednění BMI či nekouření rovněž v marketingu.