Aktualizováno
Izraelský útok na Írán hýbe světovými trhy, zlato a ropa zdražuje, bitcoin míří dolů

Zdroj: Grafika e15

Po dnešní zprávě o izraelském útoku na Írán zdražily tradiční aktiva jako zlato, ropa, japonský jen, švýcarský frank a americké státní dluhopisy. Oslabují naopak asijské akcie a bitcoin. Trhy zpočátku reagovaly na eskalaci konfliktu na Blízkém východě prudce, později ale některé ztráty smazaly, protože se objevilo jen málo podrobností o útoku a íránský představitel agentuře Reuters řekl, že k žádnému raketovému útoku nedošlo.

Tři osoby obeznámené se situací Reuters sdělily, že Izrael zaútočil na Írán několik dní poté, co Írán provedl odvetný útok dronem na Izrael za útok na svůj konzulát v Damašku. Íránské státní sdělovací prostředky dnes brzy ráno oznámily, že íránské ozbrojené síly zničily bezpilotní letouny.

Švýcarský frank, tradiční bezpečná měna, byl kolem 07:30 SELČ o 0,35 procenta výše na úrovni 0,9089 za dolar, když předtím při obchodování posílil o procento. Pohyby švýcarského franku byly výraznější vůči euru, přičemž společná měna byla ve stejnou dobu o 0,4 procenta níže na 0,96685 franku, poté co se dříve propadla až o 1,5 procenta.

Japonský jen vzrostl zhruba o 0,2 procenta na 154,38 JPY za dolar. Bezprostředně v reakci na zprávy o útoku přidal více než 0,6 procenta.

„Je zcela zřejmé, že trh je nervózní,“ uvedl analytik Moh Siong Sim z banky Bank of Singapore. „Myslím, že trhy jsou v této fázi v režimu útěku k bezpečí... Právě teď jsme stále v situaci, kdy víme, že se něco stalo. Musíme však pochopit míru odvetných opatření,“ dodal.

Největší světová kryptoměna bitcoin se v noci propadla o více než pět procent a krátce se dostala pod úroveň 60 tisíc dolarů (1,4 milionu korun). Kolem 07:30 SELČ se ale už obchodovala nad 62 tisíc dolarů.

Zlato se v reakci na zprávu o útoku vyšplhalo na nové maximum. Nyní se ale obchoduje pod hranicí 2400 dolarů (zhruba 57 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu), kterou překonalo minulý týden.

Ceny ropy dnes po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje.

Kolem 15:40 SELČ cena severomořské roby Brent klesala o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se ve stejnou dobu snižovala o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. Ceny suroviny od pondělí odepsaly přes čtyři procenta a směřují k největšímu týdennímu poklesu od počátku února.