Čeští pivaři dál opouštějí hospody. Změn a regulací bylo najednou příliš, říká svaz pivovarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gambrinus

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
16
Fotogalerie

Spotřeba piva v českých restauracích a hospodách nadále klesá, jak dokazují letošní čísla. Pípami proteklo od ledna do srpna meziročně o 4,2 procenta piva méně, zato k domácí spotřebě si lidé odnesli o čtyři procenta více než loni.

Podrobnější údaje pak ukazují, že odbyt lahvového piva v uvedeném období klesl o 2,4 procenta a sudového piva dokonce o 5,6 procenta. Piva v PET lahvích se prodalo o čtyři procenta více, v cisternách o 12,4 procenta více.

Další prohloubení tohoto trendu, který se projevuje už od roku 2009, připisuje Český svaz pivovarů a sladoven také množství nových regulací trhu. Naráží tím na kontrolní hlášení, EET, regulaci hazardu a v neposlední řadě i zákaz kouření v hospodách. „Změny proběhly v krátké době a byly dost necitlivé,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Poměr prodeje piva v obchodech a v restauracích (meziročně v procentech)Poměr prodeje piva v obchodech a v restauracích (meziročně v procentech)|E15

Ministerstvo financí však nevidí souvislost mezi kontrolním hlášením a EET a dlouhodobou změnou preferencí konzumentů piva. „Připomínáme, že i prodej lahvového piva v obchodě podléhá evidenci tržeb,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Tesařová.

Podívejte se na video o dopadech protikuřáckého zákona:

Video placeholde
zákaz kouření • e15

Na trendu se podepisuje i postupné zdražování čepovaného piva. V konečném důsledku loni na domácí spotřebu připadlo 61 procent, zatímco v podnicích to bylo 39 procent z celkového prodeje. Rok předtím byl poměr šedesát procent oproti čtyřiceti.

Loni spotřeba piva stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho vývoz meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Pivovary loni vyrobily rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka, v meziročním srovnání o 1,9 procenta více.