Malé pražírny kávy zažívají velký boom

Zdroj: Coffee Source

Coffee-tech Solar s výkonem 6kg kávy/hod.
Coffee-tech Ghibli s výkonem 60kg kávy/hod.
Coffee-tech R60  s výkonem 240kg kávy/hod.
Coffee-tech Silon s výkonem 28kg kávy/hod.
5
Fotogalerie

Lokální pražírny kávy zažívají skutečnou renesanci podobně jako minipivovary, kterých bylo v době před 2. světovou válkou v Českých a Moravských zemích kolem 1200 a v současné době se jejich počet blíží polovině počtu v době před totálním zničením soukromého podnikání, původní zemědělské výroby a vůbec zodpovědného přístupu k potravině.

„V Čechách a na Moravě evidujeme okolo 40 minipražíren, což je skutečně malý počet, v porovnání s informací od pamětníků, kdy třeba na Ruské ulici v Praze - Vršovicích byly před válkou hned 3. Už z tohoto pohledu je patrno, jak nerozvinutý trh v ČR existuje, ale káva je dnes celosvětový fenomén a proto se trhy rozvíjejí všude po celém světě s takovým překotem, že jsou překvapeni a dalo by se říci i zaskočeni úspěchem původně malí výrobci kávovarů nebo jiných potřebných vybavení,“ říká pražič Tomáš Hudec.

Pražení kávy není jednoduchá disciplína

Jako dodavatel technologií k pražení kávy během své praxe slyším neustálé dotazy typu "tím, že někomu pomáháš s rozjezdem pražírny, nevychováváš si trochu konkurenci?" moje odpověď vždy zněla nikoliv, zkušenosti jsou nepřenositelné, záleží na každém pražiči, jak hodně do hloubky bude svůj obor zkoumat, experimentovat s proměnnými a s výslednou chutí. Pražírny na kávu mají rozdílné konstrukce, jsou z různých materiálů o různých rozměrech, liší se polohami, ale i typy teplotních sond, mají jiné poměry výkonu hořáku k velikosti pražícího bubnu, každá várka kávy určená k pražení má jinou vlhkost, hustotu, charakter, způsob pěstování, zpracování, mimo to hoření plamene ovlivňuje nejen tlak vzduchu, ale v rozvodových trubkách kolují až 3 druhy zemního plynu atd. Nedají se tudíž kopírovat křivky z jiného stroje od jiného pražiče, vše záleží jen a jen na úsilí, zájmu a soustředění každého jednotlivce a tyto experimenty se pozitivně odrážejí v chutích (některých) nabízených káv na českém trhu.

Žádný učený z nebe nespadl

Vzdělaný zákazník stejně vše pozná ihned po prvním srku, a tak vlastně ani nevadí, že se daří a „rostou“ i pražírny, které pražení vlastně ani moc neřeší, buď praží na jeden profil celou produkci nebo dokonce praží podle pocitu a zbarvení zrna. Pochopitelně nikdo učený z nebe nespadl, ale stále se nedokážu ubránit dojmu, že někomu nabytá úroveň informací už zkrátka stačí a nechce se posouvat dále až k hranici neexistující dokonalosti. Pokud jste někdy ochutnali skvělou kávu, myslím tak skvělou, že na ten pocit často vzpomínáte a při každé příležitosti se ji v kávě snažíte najít, tak vězte, že jste byli svědky speciální a pravděpodobně neopakovatelné kombinace všech proměnných, které chuť ovlivňují a tato kombinace se ještě protnula s vaší čistě osobní chuťovou preferencí, zkrátka vidina zážitku bez možnosti, aby se opakoval, nám všem přináší stále se opakující zážitky z toho, jak se snažíme ho zažít. To je motorem všech „involved“ pražíren a jsem šťasten, že u toho mohu být a pozvednout tak úroveň káv nejen v české kotlině,“ dodává s úsměvem Tomáš Hudec.

Ať jste kavárna, či cukrárna nebo chcete založit svou řemeslnou pražírnu kávy, rádi vám pomůžeme s budováním vašeho unikátního podnikání. Stačí se jen optat.