Přichází soumrak módních značek a jejich obchodů? Světové ikony oboru hlásí bankrot

Čerstvé problémy hlásí i obchodní domy Debenhams.

Čerstvé problémy hlásí i obchodní domy Debenhams. Zdroj: Profimedia

Dlouhotrvající pandemie koronaviru už na poli módního průmyslu ohrožuje i velké hráče. Mateřská firma prodejen Topshop, Arcadia, ohlásila v pondělí bankrot.
O ochranu před věřiteli požádal dříve i americký řetězec luxusních obchodních domů Neiman Marcus Holding. Ikona v oboru s více než stoletou tradicí zbankrotovala už v září.
V listopadu se k Neiman Marcus přidal jeden z jeho největších amerických rivalů – J.C. Penney. Likvidace podniku by podle firmy ohrozila tisíce pracovních míst.
4
Fotogalerie

Dlouhotrvající pandemie koronaviru začíná podlamovat nohy silným skupinám v byznysu s módou. Držení prodejen se ukazuje jako nákladné natolik, že dokonce ohrožuje samotnou jejich existenci. V posledních dnech hlásí problémy skupina Arcadia (Topshop, Burton, Dorothy Perkins), Abercrombie & Fitch či Debenhams.  

Retailový magnát Philip Green, jehož skupina Arcadia v pondělí požádala o ochranu před věřiteli připustil, že v ohrožení je i 13 tisíc zaměstnanců tohoto britského oděvního impéria. Před pár dny pak také například americká značka Abercrombie & Fitch oznámila, že zredukuje počet svých prodejen. 

Mnozí analytici už věští, že pro módní retailový trh bude koronavirová krize patřit k těm dosud vůbec nejtěžším. „Ať se teď stane cokoliv, nebudu překvapen, když se kvůli pandemii do podobné situace brzy dostanou i další velké obchodní domy,“ napsal už v první jarní vlně pandemie pro Forbes analytik Warren Shoulberg.

Jeho slova se nyní potvrzují. Projděte si seznam největších maloobchodních firem, které se kvůli pandemii koronaviru nedokázaly vypořádat se svými dluhy.

Spojené státy 

NEIMAN MARCUS

O ochranu před věřiteli požádala americký řetězec luxusních obchodních domů Neiman Marcus Holding. Ikona v oboru s více než stoletou tradicí zbankrotovala už v září. Její restrukturalizační plán počítá s odpuštěním dluhu ve výši čtyř miliard dolarů, tedy v přepočtu téměř 90 miliard korun.

J.C. PENNEY

V listopadu se k Neiman Marcus přidal jeden z jeho největších amerických rivalů – J.C. Penney. Likvidace podniku by podle firmy ohrozila tisíce pracovních míst.

J. CREW

Další finančními problémy sužovaný americký maloobchodní prodejce je J. Crew Group, který spadl do insolvence už v květnu. Newyorský řetězec následně odsouhlasil, že se část dluhu ve výši 1,65 miliardy dolarů přemění v podíly věřitelů ve skupině. Zároveň ale řetězec musel zavřít některé obchody.

LORD & TAYLOR

Jeden z nejstarších světových obchodních řetězců Lord & Taylor už dluhy nezvládal v květnu. Síť, která má svou vlajkovou loď na 5. Avenue v New Yorku, byla založena už v roce 1826.

BROOKS BROTHERS

Skupina Brooks Brothers vyplnila žádosti o bankrot v červenci s tím, že jí má pomoci udržet dostatek financí k tomu, aby nadále mohla pokračovat v prodejích. Brooks Brothers, která má dvousetletou historii, se v minulosti proslavili například první polokošilí na trhu.

TAILORED BRANDS

Mužská oděvní značka Tailored Brands ze Spojených států o ochranu před věřiteli požádala v srpnu.

STAGE STORES

Diskontní oděvní řetězec Stage Stores v květnu po bankrotu sdělil, že bude zkoumat nabídky k převzetí celého nebo části svého byznysu. Zároveň slíbil, že oseká provozní náklady.

ANN TAYLOR

Americká retailová skupina Ascena, která vlastní maloobchody Ann Taylor nebo například Lane Bryant, zbankrotovala v létě. Finanční potíže stejně jako u ostatních způsobila pandemie koronaviru.

Velká Británie

BONMARCHÉ

Dámskému módnímu řetězci Bonmarché přerostly dluhy přes hlavu na začátku prosince. V ohrožení je 1 500 pracovníků, kteří dosud pracovali v 225 obchodech napříč celou Velkou Británií.  

DEBENHAMS

Britská síť maloobchodů Debenhams spadla do insolvence v posledním roce už podruhé. Nyní je ve hře vstup nového investora. O záchraně nyní Debenhams jedná se společností JD Sports.

LAURA ASHLEY

Módní prodejce Laura Ashley Holdings už v březnu oznámil, že po změně vedení uzavře 70 obchodů a propustí stovky zaměstnanců. Značka se bude dál prodávat v obchodech Next under.

OASIS, WAREHOUSE

Dluhy pohltily i britské módní značky Oasis a Warehouse, které vlastní islandská banka Kaupthing. Internetový obchod s oblečením Boohoo nicméně následně oznámil, že tyto značky koupí za 5,3 milionu liber, v přepočtu 154 milionů korun. I přesto musely obchody zavřít.

EDINBURGH WOOLLEN MILL, PEACOCKS, JAEGER  

Investiční skupina EWP Group v listopadu nechala zbankrotovat tři své britské oděvní řetězce Edinburgh Woollen Mill, Peacocks a Jaeger. V ohrožení je tak téměř pět tisíc pracovních míst.

MONSOON, ACCESSORIZE

Bankrot po lockdownu ohlásily také britské módní sítě Monsoon a Accessorize. Zakladatel později představil restrukturalizační plán, podle něhož se zavře 35 obchodů a propustí 545 pracovníků.

Kanada

GO OUTDOORS

Insolvenční správce musel vstoupit i do britského řetězce Go Outdoors skupiny JD Sports. Ta přitom síť koupila před čtyřmi lety za 112 milionů liber, bezmála 3,3 miliardy korun. Koronavirus v tomto případě pouze urychlil potíže řetězce, který se s propadem prodejů potýkal již delší dobu.  

REITMANS

Kanadský maloobchodník Reitmans, který má v zemi svého původu 576 obchodů, v květnu požádal o ochranu před věřiteli. Zároveň firma oznámila, že natrvalo zruší dvě své módní značky Thyme Maternity and Addition Elle brands.

LE CHATEAU

Tlak věřitelů neunesl ani kanadský maloobchodník Le Chateau, jenž prodává oblečení pro sváteční příležitosti. 

Zbytek světa

PAS GROUP

Australský oděvní řetězec PAS Group vyhlásil bankrot v květnu poté, co neunesl dopady pandemie koronaviru.

EDCON

Edcon, jedna z nejstarších jihoafrických retailových skupin, požádala o ochranu před věřiteli v dubnu. Část skupiny byla prodána a část projde restrukturalizací. 

MQ

Po propadech v prodejích se do insolvence dostal i švédský módní řetězec MQ.

Česko

Mezi největší firmy, které v Čeksu ohlásily finanční problémy, patří pánská móda Blažek. S rostoucími dluhy se potýká rovněž společnost Pietro Filipi.