Sázky trhnou rekord, postoupí-li Češi ze skupiny. Při Euru se protočí miliardy

Letos sázkovky očekávají, že na stejný počet zápasů lidé vsadí kolem dvou miliard. A dosavadní trend naznačuje, že by to mohlo být i více.

Letos sázkovky očekávají, že na stejný počet zápasů lidé vsadí kolem dvou miliard. A dosavadní trend naznačuje, že by to mohlo být i více. Zdroj: Reuters

Sázkové kanceláře mají v rámci fotbalového šampionátu nakročeno k rekordnímu výběru vkladů.
Ve čtvrtek, po zhruba třetině odehraných zápasů, činily objemy sázek bezmála 750 milionů korun. 
Na posledním Euru ve Francii lidé prosázeli 1,9 miliardy korun.
4
Fotogalerie

Sázkové kanceláře mají v rámci evropského fotbalového šampionátu nakročeno k rekordnímu výběru vkladů. Ve čtvrtek, po zhruba třetině odehraných zápasů, už od sázkařů přijaly téměř čtvrt miliardy korun.

Na posledním Euru ve Francii lidé prosázeli 1,9 miliardy. Letos sázkové kanceláře očekávají, že na stejný počet zápasů vsadí kolem dvou miliard. A dosavadní trend naznačuje, že by to mohlo být i více.

K dosažení rekordu bude podle sázkovek klíčový postup Čechů ze skupiny. „Pokud se český tým probojuje do osmifinále, udrží to pozornost sportovní veřejnosti i sázkařů. Pak bude jasněji, zda bude mistrovství Evropy z pohledu sázek rekordní,“ míní Jiří Hadrava, mluvčí Tipsportu, jedničky na trhu. 

Tipsport před šampionátem odhadoval, že jen u něj sázkaři otestují fotbalovou štěstěnu sumou kolem 1,2 miliardy korun. V porovnání s rekordním světovým šampionátem v roce 2018 by to bylo zhruba o 150 milionů více, a to i přesto, že počet zápasů byl tehdy o deset vyšší. Na Euru 2016 si lidé u Tipsportu vsadili 925 milionů.

U sázkové kanceláře Chance, kde se zatím prosázelo 75 milionů, mírně vítězí bookmakeři. Favorité už několikrát selhali, což většinou odnesou právě sázkaři. „Výrazně k tomu přispěly překvapivé výsledky v utkáních Španělsko–Švédsko a Polsko–Slovensko. Většina ostatních utkání ovšem dopadla podle předpokladů sázkařů, takže ve většině případů se sázkařům daří,“ uvádí mluvčí Chance Markéta Světlíková.

S tím souhlasí i Tipsport. „Zatím velké krachy favoritů nepřišly. Je to velký rozdíl třeba oproti hokejovému MS, kde výsledky létaly z extrému do extrému jak cena bitcoinu,“ komentuje úspěšnost sázek bookmaker Tipsportu Petr Urbanec, podle něhož je souboj mezi bookmakery a sázkaři víceméně vyrovnaný.

Právě bilance mezi bookmakery a sázkaři nakonec rozhodne, jaká část z vkladů nakonec propadne do reálných tržeb. Firmy si ji zatím netroufají odhadovat.

Společnostem Tipsport, Fortuna a Chance patří podle odhadů asi 92 procent trhu. Ostatní kanceláře objem sázek většinou nezveřejňují.

Šampionát se letos netradičně hraje na jedenácti stadionech v jedenácti zemích. Z šesti základních skupin postoupí do osmifinále první dva týmy a doplní je další čtyři mužstva ze třetích míst s nejlepší bilancí. Čeští fotbalisté se ocitli ve skupině D s Chorvatskem a Anglií. V prvním zápase porazili Skoty 2:0.