Vláda u zavřených obchodů posvětila odklad nájmů. Majitelům realit hrozí potíže

Obchodní centrum Palladium v centru Prahy zeje prázdnotou. Většina obchodů je zavřených.

Obchodní centrum Palladium v centru Prahy zeje prázdnotou. Většina obchodů je zavřených. Zdroj: David Malík

Zavřená restaurace
Řada restaurací zavřela úplně
Řada restaurací zavřela úplně
Restaurace jsou uzavřené. Některé poute vydávají jídla
Obchodní centrum Palladium v centru Prahy zeje prázdnotou. Většina obchodů je zavřených.
9
Fotogalerie

Podnikatelé, kteří kvůli nařízení vlády museli uzavřít provozovny, budou moci požádat o odklad placení nájemného až do 30. června. Na uhrazení dluhu budou mít dva roky. Opatření předložené ministerstvy průmyslu a spravedlnosti na mimořádném jednání schválil kabinet.

Pro obchodníky a další nájemce uzavřených prostor je rozhodnutí vlády dobrou zprávou. Tržby řadě z nich spadly na minimum. Například hračkářské sítě Bambule nebo Sparkys ze skupiny Wormelen jsou jen na desetině původního obratu. Podobně je na tom i prodejce čerstvých džusů Fruitisimo. 

Velká část majitelů nemovitostí ale byla zatím k požadavkům nájemců o úlevy na nájemném zdrženlivá. Vstříc prodejcům vyšla například realitní část skupiny Ikea. S obchodníky individuálně jednal rovněž realitní fond Arcona Capital. 

Aktuální krok kabinetu může podle realitních konzultantů dopadnout na vztahy vlastníků nemovitostí s akcionáři, věřiteli, investičními fondy či bankami. „Řešení musí být systémové a obsáhnout celý kruh od nájemce přes pronajímatele po financující ústav. Nelze někoho vynechat, protože tím se problém jen přesune na pronajímatele,“ komentoval Petr Žalský, ředitel kancelářského oddělení v poradenské firmě Colliers International. 

Před řetězovou reakcí v byznysu varuje též právník Pavel Strnad z Advokátní kanceláře Polverini Strnad. „Záměr vlády uzákonit povinné odložení splátek nájemného může nadělat více škod než užitku. Takový zásadní zásah do povinností smluvních stran neshledávám i navzdory současné mimořádné situaci jako šťastný. Musíme si uvědomit, že vlastníci nemovitostí mohou být sami zavázáni například ke splácení úvěrů bankám,“ uvedl advokát. 

Dopady na byznys očekává fond Arcona Capital vlastnící komerční prostory v celém Česku. „Situace se určitě odrazí ve výši našich letošních zisků, ale nebude ohrožena životaschopnost portfolií. U ostatních vlastníků nemovitostí, zejména majitelů nákupních center, bude případný dopad tohoto opatření zásadnější,“ poznamenal Guy Barker, generální ředitel Arcona Capital.

Právě provozovatelé obchodních center se vůči vládnímu opatření ozvali nejkritičtěji. „Takové opatření bude mít bezpochyby negativní dopad na pronajímatele. Dle našeho názoru nepředstavuje ochranu podnikatelů, ale jedná se o zvýhodnění jedné skupiny ekonomických subjektů na úkor druhé skupiny,“ sdělila Lenka Čapková, ředitelka pražského outletového centra Fashion Arena Prague Outlet. „V případě, že pronajímatelům nebudou rovněž poskytnuty odpovídající úlevy, a zejména záruky za odložené platby nájemného, lze předpokládat významně negativní dopady na jejich ekonomiku,“ dodala.

Majitele retailových nemovitostí si stěžují na fakt, že i zavřené obchody vytvářejí náklady. „I během uzavření centra a nulových obratů nás stojí provoz v úsporném režimu zhruba půl milionu korun týdně,“ řekl Jan Procházka, ředitel jihomoravského centra Freeport Fashion Outlet se sídlem v Hatích na Znojemsku.

Odklad nájmů v obchodech může dopadnout na chuť fondů nakupovat retailové nemovitosti. „Investoři kupují komerční nemovitosti kvůli příjmu, který generují. Ohrožení příjmu, anebo jeho výpadek by mohl mít negativní dopad na investiční trh,“ řekla Katarína Brydone v konzultantské společnosti CBRE. 

Ještě před současným rozhodnutím vlády se vstřícně k firmám v nájmu postavila řada radnic po celé České republice. Pražský magistrát pozastavil zvyšování nájmů o inflaci. K úlevám v podnikatelských nájmech přistoupilo v metropoli rovněž množství městských částí. Lépe se podnikatelům v nájmech bude aktuálně dýchat také v Pardubicích, Plzni nebo v Jihlavě. Například Zlín umožnil odklad činží i nájemníkům v bytech.