Zlínské ateliéry mění jméno na Bonton. Chystají expanzi

Ateliéry Bonton Zlín

Ateliéry Bonton Zlín Zdroj: Ateliéry Bonton Zlín

Tržby Ateliérů Bonton Zlín loni klesly o deset procent na 53 milionů korun. Zisk se snížil o téměř tři pětiny na 3,7 milionu korun a byl tak nejnižší za několik posledních let. Firma fungující nejen jako filmové laboratoře, ale i jako obchodník s filmovými právy, si však letos slibuje lepší výsledky. Důvodem jsou přibývající zahraniční aktivity, kvůli kterým ateliéry fúzují s mateřskou společnosti Bonton. Přijmou také její jméno.

„Vzhledem k našim čím dál mezinárodněji orientovaným aktivitám jsme se rozhodli změnit název společnosti na Bonton, a. s.,“ uvedla ředitelka firmy Katarína Morvai. Pokles tržeb byl způsoben ukončením smlouvy o správě práv k autorským dílům filmového studia Barrandov, na základě které ateliéry léta spravovaly filmy patřící Státnímu fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. „Této skutečnosti odpovídá i pokles zisku, jelikož naše zbývající aktivity jsou výrobního charakteru a mají tudíž výrazně vyšší náklady,“ podotkla.

Vzhledem k ukončení smlouvy se firma rozhodla posílit činnost filmových laboratoří. Kromě tradičních služeb jako zpracování archivních filmových materiálů, kamerových negativů a jejich kopírování založila digitální pracoviště.

„Nově tak nabízíme služby záznamu digitálních filmů na filmový materiál za účelem dlouhodobé archivace,“ sdělila šéfka ateliérů. Technologie přitom umožňuje uložit na filmový pás nejen audiovizuální díla, ale jakákoli digitální data. Ateliéry tak v oblasti digitalizace spolupracují nejen s tuzemským Národním filmovým archivem v Praze, ale pracují i na obnově archivních materiálů třeba pro Slovenský filmový ústav. Podle výroční zprávy laboratoře v posledních letech rozšířily své působení i mimo Česko a Slovensko do dalších evropských zemí. „Rozšířily se také řady nových klientů pro vyvolání kamerového negativu ze zahraničí, zejména z Blízkého východu,“ uvedla firma.

Kromě toho ale patří ateliéry k producentům zejména kreslených a loutkových filmů. Ve Zlíně vznikla nejznámější díla tohoto žánru jako například Pat a Mat, Bob a Bobek nebo Spejbl a Hurvínek.