ODEMČENO: Tatru lákají USA, v Česku je moc Buffettů, Čamek chce měnit územní plán Prahy

Tatra Force

Tatra Force Zdroj: Tatra Trucks a.s., Wheelsage.org, Svět motorů, Auto.cz

Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9
Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9
Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9
Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9
Petr Koblic, Burza cenných papírů Praha
11
Fotogalerie

Známý výrobce nákladních, vojenských a speciálních automobilů Tatra Trucks jedná o uzavření partnerství s americkou automobilkou AM General. Burzovní Praha je po letech na výsluní. S deseti vydělanými procenty za poslední rok index PX na investičním nebi Evropy zazářil jako nova. Fakticky za to vděčí jedné jediné akcii. Energetickému ČEZu. Pražští zastupitelé mají na stole změnu územního plánu na Malvazinkách. Pozemky v ulici Nad Mrázovkou patří firmě Michala Čamka.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

Odemykáme >>>

Tatra chystá partnerství s výrobcem legendárního Humvee, chtějí dodávat vozy armádě USA

Známý výrobce nákladních, vojenských a speciálních automobilů Tatra Trucks jedná o uzavření partnerství s americkou automobilkou AM General. Jak zjistil deník E15, zástupci obou firem se setkali minulý týden ve Washingtonu v rámci návštěvy českých podnikatelů, kterou do USA přivezl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Odemykáme >>>

V Česku máme příliš mnoho Buffettů, říká ředitel pražské burzy Petr Koblic

Burzovní Praha je po letech na výsluní. S deseti vydělanými procenty za poslední rok index PX na investičním nebi Evropy zazářil jako nova a měřit se s Prahou je momentálně těžké pro jakýkoli vyspělý trh ve světě. Domácí index PX za to ovšem fakticky vděčí jedné jediné akcii. Energetické společnosti ČEZ. Emisi přitom ženou vpřed i divoké spekulace o rozdělení firmy. Pražská burzovní „Republika ČEZ“ je tak momentálně v politickém šachu. „Hlavně je důležité dělat vše po zralé úvaze, a nikoli na bázi jednorázových nápadů a rad twitterových chytráků, kteří mají momentálně nakoupené akcie ČEZ a milovali by, kdyby stát teď oznámil jejich odkup za vysokou cenu,“ říká šéf pražské burzy Petr Koblic.

Odemykáme >>>

Významný pražský byznysmen chce stavět na Malvazinkách. Na tahu jsou zastupitelé

Pražští zastupitelé mají na stole změnu územního plánu na Malvazinkách. Jakkoli je v zelených částech uvnitř metropole přeměna parcel na stavební vždy ožehavou záležitostí, tentokrát pálí o to víc, že území, kde se má stavět, vlastní jedna z významných byznysových postav Prahy. Pozemky v ulici Nad Mrázovkou patří firmě Michala Čamka. Jeho společnost Centra spravuje a udržuje řadu veřejných prostranství a dalších nemovitostí ve vlastnictví hlavního města i městských částí.

>>> výběr z rubriky E15 Premium

Česko chce být lídrem poválečné obnovy Ukrajiny. První firmy se už staví do fronty

Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k českému parlamentu burcoval k materiální a politické pomoci pro svoji válkou sužovanou zemi, v kuloárech se rozehrál příběh, který jde o úroveň dál. Česko chce hrát hlavní roli v mnohamiliardovém plánu na obnovu Ukrajiny a už nyní se rodí několik byznysových iniciativ s cílem zaháčkovat tuzemské firmy do budoucích zakázek.

 

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Dluhová krize opět buší na brány Evropy. Rozmařilé vlády může spasit inflace

Evropa po deseti letech oprašuje téma dluhové krize. Investoři se obdobně jako před deseti lety začali odvracet od zemí jižního křídla eurozóny. Vlády Řecka, Itálie, ale i Portugalska tak v posledních dnech musely vydatně přihodit na úrocích, aby dokázaly investory zaujmout a získaly tak možnost profinancovat státní výdaje. Děje se to poté, co Evropská centrální banka v minulém týdnu otočila kormidlem a přestala automaticky financovat dluhy zemí eurozóny včetně těch ekonomicky nejpomalejších a nejzadluženějších. Právě obavy z dluhové krize byly přitom příčinou, že ECB podle odborníků začala s utahováním měnové politiky příliš pozdě. Situace si dokonce vyžádala středeční mimořádné zasedání banky.  

Vyššímu zdanění energetických firem chybí ve vládě podpora. Záměr Pirátů odmítá ODS

Úsporný tarif na plyn a elektřinu či pětitisícovka na dítě zřejmě zůstanou nejvýraznějšími opatřeními, která vláda slibuje domácnostem jako pomoc s rostoucími výdaji za energie nebo potraviny. Opoziční ANO, SPD i komunisté záměry kritizují jako nedostatečné. Už schválené tříměsíční snížení spotřební daně na paliva platné od června nezabralo, ceny benzinu a nafty naopak o víkendu dosáhly historických maxim. S totožným krokem narazila i německá vláda.    

Chceme podpořit nákup elektroaut pro občany, říká ministryně životního prostředí Hubáčková

Je méně známou tváří současné vlády, přitom povede jednání o nejzásadnějším evropském legislativním balíčku dekády. Lidovecká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková bude během nadcházejícího českého předsednictví vyjednávat za Radu EU o klimatických opatřeních v rámci Fit for 55, který má pomoci dekarbonizovat unijní ekonomiku. Chce toto téma také přiblížit Čechům. „Cítím obavy občanů z Green Dealu. Pořád se to hrotí kolem fosilních paliv, a když to lidé všude slyší, bojí se toho. To je třeba změnit,“ říká Hubáčková.