Zájem o přípravné kurzy na přijímačky středních škol roste

Přijímací zkoušky na střední školu

Přijímací zkoušky na střední školu Zdroj: scom

Přípravné kurzy před přijímacími zkouškami na střední školy absolvují desetitisíce dětí. Vlnu zájmu a milionové tržby zajistilo loni zavedení jednotných přijímacích zkoušek na školy s maturitou.

Za tři měsíce začnou jednotné státní přijímačky na střední školy s maturitou a soukromé školy mají dobré časy. Dlouhodobé kurzy, které na ně mají děti připravit, jedou už od podzimu. Na konci ledna a v únoru pak startují takzvané jarní kurzy. A právě o ty je největší zájem.

„Hlavní nápor očekáváme v příštích dvou měsících,“ říká Lucie Nekolná ze společnosti Tutor. Tato společnost má aktuálně otevřených bezmála sto různých prezenčních kurzů v ceně od 1 200 do čtyř tisíc korun podle počtu lekcí. Loni měli na těchto kurzech ke třem stovkám studentů, letošek to zřejmě překoná. Už nyní se přihlásilo bezmála 200 žáků.

„Za nižším zájmem na podzim 2016 byla skutečnost, že přijímačky byly tou dobou novinkou. V letošním školním roce je pak vidět větší posun k zodpovědnosti, rodiče děti přihlašují k celoročním kurzům, kde je na všechno více času,“ uvádí Nekolná.

Martin Drnek ze společnosti Scio uvádí, že jejich kurzy letos absolvuje podobný počet dětí jako loni, a to řádově několik set. Tyto kurzy stojí dva až tři tisíce korun. Kromě toho Scio pořádá i jednodenní přijímačky nanečisto za zhruba tisíc korun, ty letos absolvuje několik tisíc žáků.

„Sledujeme, že přípravné kurzy v letošním roce nabízí mnohem více subjektů než loni. Odhadujeme tedy, že zájem o přípravné kurzy a přípravné materiály meziročně i nadále mírně roste,“ uvádí Drnek. Své rozpočty si zvyšují přípravkami na plošné přijímačky některé školy nebo lokální malé společnosti. Celkem tak platí za vyšší šanci uspět v přijímačkách na střední školu s maturitou rodiny desítek tisíc žáků.

V minulém školním roce přijaly střední školy s maturitou do prvních ročníků přes sedmdesát tisíc dětí. Podle Tomáše Feřtka, konzultanta společnosti EDUin, podstupuje přípravné kurzy asi třetina dětí, které se na střední školy hlásí. Zejména masové je využívání placených kurzů pro malé uchazeče o víceletá gymnázia, kam je stále přetlak zájemců.

„Přijímačky na víceletá gymnázia mají na děti zcela nepřiměřené požadavky. Rodiče využívají tyto kurzy ve velkém,“ říká Feřtek. Bez přípravných kurzů podle něj za této situace v podstatě nemůže dítě při přijímačkách na víceleté gymnázium uspět. Feřtek patří k mnoha odborníkům, podle kterých zavedení plošných státních přijímaček prohloubilo rozdíly v přístupu ke vzdělání podle sociální situace rodiny.