Piana Petrof se budou vyrábět v Indonésii. Centrum Kladna na prodej

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: grafika e15

  • Petrof kvůli nákladům přemístí část výroby z Česka do Indonésie
  • Státní nákupy firem pokračují. České dráhy kupují opravny za stovky milionů
  • Kladenský podnikatel prodává realitní království, žádá přes 600 milionů

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Petrof přemístí část výroby z Česka do Indonésie. Nechtěl, ale kvůli nákladům musí

Tradiční český výrobce pian Petrof přemístí část výroby z Česka do Indonésie. Poprvé ve 160leté historii firmy tak dá výrobu „z ruky“. Svěří ji indonéské společnosti, která bude pro Petrof zhotovovat levnější typy pian. V rozhovoru pro e15 představila pro firmu přelomové plány Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka Petrofu. Důvodem pro rozšíření výroby do Indonésie jsou zvyšující se náklady na výrobu v Česku, ale také snaha expandovat na nové asijské trhy. Právě díky nižším výrobním nákladům na nich Petrof bude moci oslovit zákazníky pianiny s nižší cenovkou.

Státní nákupy firem pokračují. České dráhy dokončují akvizici za stovky milionů

Seznam státních nákupů soukromých firem se patrně brzy rozroste o další společnost. České dráhy totiž chystají jednu z nejvýznamnějších akvizic posledních let. Státem ovládaná skupina jedná o koupi soukromé Českomoravské železniční opravny. Obě strany již podepsaly NDA, tedy dohodu o mlčenlivosti. Dráhy aktuálně zpracovávají due diligence čili finální právní, ekonomickou a finanční prověrku jedné z největších opraven lokomotiv v Česku. Za akvizici zaplatí řádově nižší stovky milionů korun, celá transakce má být dokončena ve druhé polovině letošního roku. 

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Kladenský podnikatel prodává své realitní království. Se společníky chce přes 600 milionů

Vlivný kladenský podnikatel Pavel Orna koupil v devadesátých letech skoro všechny domy na kladenské pěší zóně v ulici T. G. Masaryka a jejím okolí. Teď více než třicítku z nich se svými společníky ze společnosti Orna Corporation prodává. A to prostřednictvím běžného inzerátu na serveru Bezrealitky.cz. Za soubor 32 bytových domů chce společnost 638 milionů korun. Šest budov v centru už přitom prodala během loňského roku.

Cyklistický byznys je v krizi, někteří obchodníci už padli, říká Roman Blažek z Beany

Cyklistický byznys zažívá velkou krizi, podle některých obchodníků je nejhorší za posledních padesát let. Jaké jsou její důvody? A jaké jsou výhledy do budoucna? Tato témata v dalším vydání e15 Castu probírala Veronika Jonášová s Romanem Blažkem, podnikatelem a zakladatelem výrobce kol Beany.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl Roman Blažek z firmy Beany • e15

Šedesátníci by mohli zaplnit až 65 tisíc pozic. Ministerstvo hledá cesty, jak je dostat na trh práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje ve spolupráci se zástupci firem i personálních agentur novelu zákoníku práce, která má přinést větší flexibilitu a pomoci uchazečům v předdůchodovém věku vstoupit snáz na pracovní trh. „Obdrželi jsme kolem 120 podnětů, detaily zveřejníme do konce února,“ říká mluvčí ministerstva Jakub Augusta. Hospodářská komora očekává, že do roku 2032 klesne populace v produktivním věku o více než 240 tisíc osob. Stát a firmy proto společně hledají cesty, jak na pracovním trhu co nejdéle udržet seniorní zaměstnance.