Komentář Michala Půra: Zákon o povinném podílu českých potravin je v podstatě státní terorismus

Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku

Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku Zdroj: Archiv Blesku

Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku
Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku
Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku
Nakupování jídla během pandemie koronaviru v Česku
5
Fotogalerie

Je svým způsobem neuvěřitelné, co všechno jsou zákonodárci schopni prosadit, když pozornost přitahuje výhradně koronavirus. Čerstvě schválený zákon o kvótách na prodej potravin z české produkce je jednou z takových zhůvěřilostí. Je to vlastně náramně jednoduché, a pokud vás napadají myšlenky typu „alespoň jsme pomohli našim zemědělcům“, tak na to rovnou zapomeňte. Je to jen další penězovod z kapes daňového poplatníka do kapes velkých zemědělských a potravinářských podniků, třeba Agrofertu.

Samozřejmě, že politici, kteří pro tento návrh hlasovali, vám budou líčit příběh malého českého farmáře, kterého drtí španělští pěstitelé rajčat, němečtí mlékaři a polští chovatelé dobytka, ale bude to bohapustá lež. Pokud malý farmář vytváří skutečně kvalitní produkty, je nepochybně schopen svoji produkci udat už nyní a navíc mimo velké obchodní řetězce, které nedokáže v požadovaném objemu zásobit, natož s nimi jednat o ceně.

Takových farmářů je navíc extrémně málo. České zemědělství komunisté totálně zdevastovali a z drtivé většiny ho tvoří pár velkých zemědělských podniků. Když Evropská unie prosazovala reformu, která by podporovala malé zemědělce, hádejte, kdo takové počínání blokoval. Česká republika. Nejenom současná vláda šla na evropské půdě na ruku Agrofertu a spol. na úkor malých farmářů. Takže až vám budou poslanci tvrdit o podpoře malých farmářů, tak budete spolehlivě vědět, že lžou, až se jim od pusy práší.

Velké firmy budou nyní stát v silnější pozici při vyjednávání. Supermarkety prostě budou jejich zboží potřebovat (pokud tedy prezident zákon podepíše), a tak zaplatí víc. Efekt bude dvojí. Více peněz pro velké zemědělské a potravinářské firmy a zákonitě i dražší potraviny, protože obchodní řetězec si peníze, které vynaložil při nákupu navíc, samozřejmě vezme zpátky od zákazníků. Malý farmář se k supermarketu nadále ani nepřiblíží a zákazník bude mít v peněžence méně. A ne o málo. Přitom výdaje za jídlo jsou v Česku spolu s bydlením spolehlivě nejvyšší položkou rodinných rozpočtů.

Celý komentář najdete na webu INFO.cz >>>