Kvalitních vín je v Česku stále víc. Že tu byla dřív jen špatná, je prosté klišé

Rekordní počet lahví Svatomartinského vína chystají vinaři na tuzemský trh. Převažovat bude odrůda Müller Thurgau.

Rekordní počet lahví Svatomartinského vína chystají vinaři na tuzemský trh. Převažovat bude odrůda Müller Thurgau. Zdroj: Hynek Zdeněk

Degustace vín
Výroba Bohemia Sekt
Výroba Bohemia Sekt
Kam za spojením vína a spa? Třeba do Bordeaux-Martillac
...
12
Fotogalerie

Se stoupající oblibou bílých moravských a českých vín stoupá i zájem o červená. Ještě před pár lety někteří odborníci a konzumenti zvyklí na vína z jižních krajů nad tuzemským červeným ohrnovali nos. Dnes je takových poskrovnu a červená vína z českých a moravských krajů jsou stále více vyhledávána. 

Asi většina milovníků vína, ať to jsou výrobci, experti či konzumenti, se jistě shodne, že výrazný zájem o moravská a česká červená vína má stejně jako u bílých vín na svědomí především jejich stoupající kvalita. V podstatě se traduje, že kolem přelomu tisíciletí se vinařství v českých zemích výrazně pozvedlo, a tak poslední léta tento směr přináší plody. David Šťastný, ředitel vinařství Vinné sklepy Valtice – Chateau Valtice, s tím tak úplně nesouhlasí.

„Nemám rád zobecněná tvrzení na úrovni prostého klišé, že všechna vína, jak bílá, tak červená, byla předtím špatná. Dokazují to archivní vína v tradičních moravských vinařstvích, kde jsou 30, 40, 50 i více let stará, která jsou vynikající. Avšak to, že kvalitních červených vín na Moravě a v Čechách je stále více a více, je objektivní skutečnost. A úspěchy i na zahraničních prestižních soutěžích jsou tím jasným důkazem.“

Úspěch podle Pavla Kršky, ředitele Národního vinař- ského centra, tkví v tom, že vinaři začali osazovat vinice novými odrůdami či se vraceli ke klasickým, které se hodí do našeho prostředí, a to ve vhodných polohách. Investovali do nové technologie a využívají i tradiční postupy. „Sluníčka je poslední léta tak akorát. Teplota šla objektivně nahoru. Dnes je standard, že z vinice, která se kvalitně obdělává, není problém dosáhnout přívlastkových stupňů,“ říká Krška.

Hlavní sommeliérka vinoték Vinograf Klára Kollárová považuje za nejdůležitější, že mnohá vinařství se rozhodla opustit kvantitu a soustředila se na kvalitu. „Mají již vizi udělat opravdu dobrá vína, ale to neznamená, že se budou opičit od světa, ale že udělají červená vína, která odrážejí charakter oblasti a užívají odrůdy, které se sem hodí. Je to vidět i na obrovském boomu odrůdy Rulandské modré, která se ukazuje jako velmi vhodná do místních vinic.

A podle vzoru Rakouska se hodně vinařů vrací k Frankovce a svatovavřinecké odrůdě. Jsou to odrůdy, které jsou zprofanované oněmi levnými, pro kvantitu vyrobenými víny. Přitom při kvalitním zacházení mohou vzniknout vynikající vína. Mají sice vyšší kyselinu, než mají vína z jižních regionů, ale to je pro nás typické, je to to, co nám dává právě svou jedinečnost, exkluzivitu,“ říká Kollárová.

Před sedmi lety guru většiny moravských a českých vinařů, profesor Vilém Kraus, v rozhovoru pro deník E15 srovnal moravská červená vína s jižními: „Jsou stejně kvalitní jako kterákoli jižní červená, jen jsou jiná, protože se v nich odráží Morava.“ Porovnávat vína z jiných vzdálených lokalit vždycky pokulhává. Jsou to většinou jiné odrůdy, jiné podmínky, ale především musíme vědět, co chceme hodnotit – eleganci, komplexitu, nebo je důležité, zda je víno těžší či lehčí?

„U nás zatím stále ještě převládá trend, že červené víno má být silné. Například dost lidí má rádo cabernety z Chile, které jsou trochu sladší a bohatší, jsou to takříkajíc kousací vína, mnohdy se u nás pijí místo večeře. Ale jak sommeliéři, tak stále více konzumentů v celém vinařském světě se na to začínají dívat jinak. Preference se mění ve prospěch lehčích vín. Lehčího vína vypijete víc, tím si ho i lépe vychutnáte, jsou v podstatě elegantnější a i mnohem lépe se snoubí s jídlem,“ říká Kollárová.

Vloni se šampionem v nejprestižnější soutěži České republiky v Salonu vín stalo poprvé červené víno – Merlot výběr z hroznů 2012 z řady Chateau Valtice Premium. „Je to velké zadostiučinění pro čevená vína. A máme se na co těšit dál. Za špičkové ročníky na výrobu červených vín totiž považuji roky 2009, 2011, 2012, 2015 a 2016,“ upozorňuje Šťastný.

Konkrétně rok 2015 je podle vinařů i odborníků excelentní ročník a 2016 může být srovnatelný. Ale podle Kláry Kollárové přespříliš dobrý ročník může být i někdy na škodu. „I červená vína u nás mohou přezrát a pak jim chybí kyselina, která vytváří harmonii ve víně. Ročník 2015 měl i tuto možnost, takže některá vína z něho už jsou hodně teplá, což není typické pro tento kraj, a já mám ráda na moravských červených právě onu svěžest,“ říká.