Víno může zdražit. Moravští vinaři letos sklidí méně, ale pochvalují si kvalitu

Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech.

Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech. Zdroj: Hynek Zdeněk

Takto vypadá vinice poté, co jí projel kombajn. Z trsů vytřepe kuličky hroznů.
Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech.
Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech.
4
Fotogalerie

Sklizeň hroznů vinné révy vrcholí a do čtrnácti dnů bude končit. Na Moravě jsou zatím letos výnosy oproti průměru o deset až patnáct procent nižší, vinaři si ale naopak pochvalují cukernatost révy, kterou posílilo slunné počasí v září a říjnu.

„Letošní úroda dopadla oproti původním předpokladům nad očekávání. Byla dlouhá zima a réva se pozdě probudila. O to později také začala zrát. Pak nám pomohla příroda s teplým podzimem. Došlo tak k úpravě kyseliny a k tvorbě cukru, takže cukernatost a kvalita hroznů, které nezasáhlo tornádo či krupobití, je nadstandardní,“ říká k letošní úrodě vinař Václav Hlaváček, viceprezident Agrární komory a majitel firmy ZVOS Hustopeče, který hospodaří na 12,5 hektarech vinic.

Hlavní část sklizně hroznů je na většině moravských vinic u konce, v průměru zbývá sklidit méně než pětinu hroznů a vinaři se shodují v tom, že nový ročník vyniká vysokou kvalitou a budou v něm hojně zastoupena výjimečná vína, která ještě sklizeň čeká.

„Co do množství jsme pod průměrem, ale cukernatost je až 22 procent, což je nad průměrem a posledních čtrnáct dní tomu ještě dodá,“ dodává ředitel vinařské společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner.

Letos začala sklizeň v polovině září, tedy o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech. Posun zapříčinily chladné jarní měsíce, které zpozdily rašení révy. Moravské vinice ale unikly jarním mrazům, které potrápily Francii i další tradiční vinařské země v Evropě. Navíc vinařům přálo počasí v září, které bylo teplotně nadprůměrné, s dostatkem slunečního svitu a minimem srážek.

Na rozdíl od minulých let jsou velké rozdíly v objemu sklizených hroznů v jednotlivých oblastech. „Znojemsko a Mikulovsko je, co se týče množství, na tom o něco lépe než loni, a to v řádu jednotek procent. Na Slovácku máme hroznů méně než v loňském roce o přibližně 15 až 20 procent,“ vypočetl Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Za největší problém letošní sklizně považují oslovení vinaři nedostatek pracovní síly. „I ti nejzarytější odpůrci sklízení hroznů kombajnem k tomuto řešení nakonec přistoupili,“ komentuje to Hlaváček.

Vedle slabší úrody se vinaři potýkají s řadou dalších negativních faktorů, jako jsou rostoucí ceny obalového materiálu, energií či služeb. „Troufnu si říct, že vinaři to nebudou schopni v příštím roce absorbovat nebo pokrýt ze svých marží. Můj osobní odhad je, že většina vinařů bude muset zdražit,“ odhaduje prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.