Američané dál berou Evropě klíčové projekty. Total postaví v USA továrnu na syntetický plyn

Logo francouzské společnosti  TotalEnergies

Logo francouzské společnosti TotalEnergies Zdroj: Reuters

Štědré subvence americké vlády přilákaly další evropský zelený projekt. Francouzský ropný gigant TotalEnergies ve spolupráci s belgickým energetickým startupem Tree Energy Solutions postaví ve Spojených státech továrnu na výrobu syntetického metanu za dvě miliardy dolarů, tedy více než 44 miliard korun.  

Výkonný ředitel Tree Energy Solutions Marco Alverà prozradil britskému deníku Financial Times, že pobídky, které evropské firmy mohou čerpat v rámci amerického zákona o snížení inflace (Inflation Reduction Act), urychlily projekt o několik let a bohatě vykompenzují negativní stránky tamního trhu, jako jsou vysoká inflace nebo drahá práce. „Spojené státy mají také nejlepší potenciál, pokud jde o solární a větrné zdroje, a snadno se tam dělá byznys,“ uvedl Alverà.

Nový závod pravděpodobně vyroste v Texasu a bude produkovat syntetický metan z větrné a solární energie. Látka má prakticky stejnou chemickou strukturu jako zemní plyn. Stejně jako vodík ji lze vyrábět z přebytků elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Patří proto mezi takzvané zelené plyny a v budoucnu by mohla částečně nahradit fosilní paliva. 

„Přispěje k energetické transformaci tím, že pomůže dekarbonizovat aktivity našich zákazníků, zejména ty, které se obtížně elektrifikují,“ prohlásil prezident Totalu pro plynové a obnovitelné zdroje Stéphane Michel. Total a Tree Energy Solutions budou mít v projektu rovný padesátiprocentní podíl. Zhruba osmdesát procent nákladů chtějí pokrýt prostřednictvím úvěru. Konečné investiční rozhodnutí učiní v příštím roce. Očekávají, že továrna bude vyrábět až 200 tisíc tun syntetického metanu ročně. Určen bude jak pro americký trh, tak pro export do Evropy a Asie. 

Zákon o snížení inflace, jejž prezident Joe Biden podepsal loni v srpnu, zásadně zvýhodňuje ekologické průmyslové provozy, pokud se usídlí na americkém kontinentu. V důsledku toho však panují obavy, že to povede k masovému odlivu velkých podniků a vyspělých technologií z Evropy do Spojených států, což se už děje.

Kromě Totalu v Americe expanduje také německý automobilový koncern Volkswagen, jenž v březnu oznámil plán postavit v Jižní Karolíně továrnu na výrobu elektromobilů za dvě miliardy dolarů. Totéž zvažuje automobilka Audi, která pod Volkswagen spadá.

„Zatím v USA nemáme továrnu. S americkým zákonem o snižování inflace se tam stavba samozřejmě stává velmi atraktivní,“ řekl v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung šéf Audi Markus Duesmann.

Na exodu firem za Atlantik se podle odborníků podepisuje nejen velkorysý systém pobídek, ale také výrazný rozdíl v cenách energií. „Všechny energeticky náročné sektory, jako je třeba výroba baterií, proto pošilhávají po odchodu z Evropy,“ potvrzuje analytik společnosti ENA Jiří Gavor a poukazuje na příklad kolínské společnosti Draslovka, která po vypuknutí války na Ukrajině přemístila kvůli drahým energiím velkou část výroby právě do USA.

Evropská unie již na americké subvence reagovala vydáním zákona o klimaticky neutrálním průmyslu (Net Zero-Industry Act) a zákona o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act), které mají zajistit větší soběstačnost a konkurenceschopnost evropských společností. Klíčové návrhy představené Evropskou komisí v polovině března ovšem ještě musejí být schváleny Evropským parlamentem a členskými státy.  

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub