Babišův FutureLife posiluje na španělském trhu. Koupil tam už třetí reprodukční kliniku

Šéf skupiny Hartenberg Jozef Janov

Šéf skupiny Hartenberg Jozef Janov Zdroj: E15 Michael Tomeš

Síť reprodukčních klinik FutureLife tuzemské investiční skupiny Hartenberg pokračuje v konsolidaci trhu. V pátek koupila stoprocentní podíl v madridské klinice Fertility Madrid a upevnila tak pozici druhého největšího hráče v Evropě. Zdravotnická skupina, jejímž koncovým většinovým vlastníkem je svěřenský fond bývalého premiéra Andreje Babiše, nechtěla hodnotu transakce komentovat. Podle informací e15 ale přesáhla sto milionů korun.

Fertility Madrid ve španělské metropoli patří k menším až středně velkým klinikám. Zaměstnává dvacítku pracovníků, asistuje u 400 umělých oplodnění ročně a generuje provozní zisk (EBITDA) v přepočtu zhruba 15 milionů korun. 

„Pro nás je akvizice dalším krokem v expanzi na španělském trhu, kde už máme kliniku v Barceloně a Valencii. Fertility Madrid každoročně roste zhruba o dvacet procent, což souzní i s našimi ambicemi,“ říká šéf skupiny Hartenberg Jozef Janov. Jeho FutureLife chce podle něj na španělském trhu růst i nadále, a to jak organicky, tak akvizičně.

Španělský trh je z pohledu reprodukčních zákroků největší v Evropě a ročně zde kliniky provedou 140 tisíc léčebných cyklů. Jen v Madridu je podle Janova 41 klinik, což je podobný počet jako v celém Česku.

Vyspělost tamního trhu je podle Janova dána dlouhou tradicí a příznivým poměrem ceny a výkonu. „Péče o klienty je ve Španělsku sice dražší než v Česku, ale oproti Velké Británii nebo například Francii je výrazně levnější. K tomu je třeba přičíst kvalitu tamní medicíny. Mají například vyspělé genetické laboratoře, jejichž služby proplácejí pojišťovny, což v jiných zemích není standardem,“ popisuje Janov důvody, proč do Španělska jezdí i zahraniční klientela.

I přes velmi konkurenční prostředí však posílení na důležitém španělském trhu dává smysl, míní Adam Páleníček, expert na fúze a akvizice ze společnosti KPMG. „Klíčové bude, aby FutureLife své aktivity ve Španělsku dále rozvíjel. V tomto oboru se totiž v každé zemi liší regulace a oproti jiným oblastem je důležitější konsolidace nejen na evropské úrovni, ale zejména v každé jednotlivé zemi,“ míní.

FutureLife je dnes s 50 tisíci cykly dvojkou na evropském trhu. Jedničku zkonsolidoval americký fond KKR, když koupil dosavadní největší síť klinik, španělskou IVI, a k tomu pak evropskou čtyřku, italsko-španělskou společnost GeneraLife. Obě společnosti dohromady asistují u 80 tisíců umělých oplodnění ročně.

Síť s českými kořeny mezitím přikupuje kliniky po celé Evropě. V září například Hospodářské noviny informovaly, že FutureLife získala mírně nadpoloviční podíl v největší soukromé gynekologické klinice ve Stockholmu. Kupovat další firmy chce i do budoucna.

Společnost FutureLife, která podle Janova letos utrží kolem 280 až 290 milionů eur, ovládá skupina Hartenberg. Ta spadá pod firmu SynBiol, jejíž akcie vložil Andrej Babiš v roce 2017 do svěřenského fondu. Minoritní podíl ve FutureLife na konci roku 2021 pořídila britská investiční skupina CVC, která se nyní zajímá i o prodej Zásilkovny.

Babiš s Janovem nejsou jediní známí byznysmeni, kteří do reprodukčních klinik investují. Své zdravotnické zařízení v tomto oboru má také Jiří Šmejc, vlastník investiční skupiny Emma Capital a nynější šéf skupiny PPF, nebo zbrojař Michal Strnad ze skupiny Czechoslovak Group.