Bývalí horníci ve Virginii bojují s plicními potížemi. Těžaři omezují příspěvky na léčbu

Důl společnosti Premier Elkhorn

Důl společnosti Premier Elkhorn Zdroj: Reuters

Uhelné vozy čekají na seřadišti
Pohled na místní důl
Noční pohled na koksovnu Suncoke Jewell
Vlajka Konfederace na místním obchodě
Město War
14
Fotogalerie

Americké státy Virginie a Západní Virginie žijí sporem mezi místními občany a těžařskými uhelnými společnostmi. Ty v současnosti lobbují za snížení daňové zátěže z důvodu klesajících zisků, zároveň ale schválily snižování příspěvků do zdravotních fondů pro bývalé horníky. Podívejte se v galerii na záběry z oblasti, které přinesla agentura Reuters.

Jak uvádí agentura Reuters, zdravotní fond financuje léčbu přibližně patnácti tisíc bývalých důlních pracovníků. Ty trápí především plicní onemocnění pneumokonióza, které vzniká dlouhodobým pobytem v prašném prostředí, kdy dochází k vdechování malých částic uhlí. Choroba je nevyléčitelná, bývalí horníci jsou tak závislí na dýchacích přístrojích, s jejichž hrazením fond pomáhá.

V současnosti přitom diagnóza onemocnění roste rekordním tempem, neobjevuje se však jen u vysloužilých horníků, ale i u těch, kteří v dolech stále pracují. 

Těžaři se přitom jakýmkoliv nařčením z ničení lidského zdraví intenzivně brání. Poukazují například na fakt, že významná část horníků jsou zároveň náruživými kuřáky, což jejich zdravotní situaci zhoršuje. Lékaři však tyto argumenty odmítají s tím, že hlavním původcem onemocnění je uhelný prach.

Finanční podpora na léčbu se ale omezuje. Doposud totiž těžaři do fondu přispívali částkou 1,1 dolaru na vytěženou tunu uhlí, nově se však částka sníží na půl dolaru. To představuje úroveň, jakou firmy platily v roce 1977, množství peněz přitom nebude stačit na zachování současné péče. Situaci navíc problematizují rovněž krachy těžařských společností.

V minulosti se tak už fond potýkal s mnohými finančními problémy, ke snížení příspěvků musí dojít proto, aby bylo možné vyhnout se jeho krachu. Celkem si na pokrytí dodatečných nákladů musel z amerického rozpočtu půjčit šest miliard dolarů (133 miliard korun), jejich navrácení je však nepravděpodobné. 

„Musíme se ale o naše horníky postarat,“ apeluje republikánský kongresmen za Virginii Morgan Griffith, podle kterého je nutné otevřít věcnou debatu. K té se ale těžaři v současnosti nemají.