ČEZ se podle rozhodnutí úřadů fakticky nemůže bulharských aktiv zbavit, říká místní novinář

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
ČEZ
ČEZ
ČEZ
5
Fotogalerie

Zdůvodnění bulharské Komise pro ochranu hospodářské soutěže, které zastavily místní transakce českých společnosti ČEZ a PPF, jsou směšná, tvrdí editor ekonomického týdeníku Kapital Nikolaj Stojanov. Podle něj je to vůbec poprvé v historii bulharského antimonopolního úřadu, kdy došlo k zablokování transakce.

O jaké argumenty se ČEZ a PPF můžou ve svých odvoláních u správního soudu opřít?

Obsah jejich odvolání neznáme. Ale podle rozhodnutí antimonopolního úřadu a vyjádření expertů mají právníci důvodů k žalobě spoustu.

Bulharský zákon o hospodářské soutěži uvádí, že před rozhodnutím o zastavení akvizice musí dojít ke komplexnímu zhodnocení dohody. Ten proces se zahájil v případě nákupu Nova Broadcasting Group ze strany PPF, ne ale v případě ČEZ a Inercomu.

Navíc je rozhodnutí o zastavení transakce velmi silné a v praxi unijního antimonopolního práva se využívá jen zřídka. Pokud jsou pochybnosti o negativních důsledcích dohody na trh, obvykle se za určitých podmínek povolí – kupec například musí prodat část svých vlastních aktiv. K tomu ale v tomto případě nedošlo a Komise pro ochranu hospodářské soutěže přistoupila rovnou k zákazu.

Co si tedy myslíte o samotném zdůvodnění úřadu?

Za prvé je velmi krátké a postrádá argumenty. V případě ČEZu většina z 29 stránek popisuje transakci, popis aktivity jednotlivých stran a přehled bulharského energetického trhu. Samotné rozhodnutí je na dvou až třech stranách a člověk se tam toho moc nedočte.

Regulátor v zásadě píše, že dojde k překryvu, protože kupující vlastní nějaké solární parky. Nikdo z trhu si přitom na narušení soutěže nestěžoval. Většina zdůvodnění se dá přeložit takto: prodaná aktiva jsou velmi velká a důležitá. Proto se nemůžou prodat, mohlo by to způsobit problémy. To je směšné a v zásadě to znamená, že se ČEZ svých bulharských aktiv bez ohledu na okolnosti nemůže nikdy zbavit.

Vidíte za rozhodnutím nějaké politické důvody?

Oznámení o prodeji aktiv ČEZ způsobilo v Sofii pozdvižení. Úplně neznámá společnost Inercom měla koupit distributora elektřiny pro hlavní město a třetinu země. Vláda se snažila nějak utišit strach veřejnosti. Slibovala zastavení transakce, potom vstup státu. Určitě tam byl silný politický tlak. Je ale těžké říct, co je finálním cílem a jestli mají podnikatelé blízcí vládnoucí straně aktiva ČEZ zájem koupit.

Jak často bulharský antimonopolní úřad zastavuje transakce?

Za 25 let své historie Komise si nejsem vědomý dalšího rozhodnutí o zastavení transakce. Ani jednoho.