Firmy posilují investice do energetiky. Plánují vlastní fotovoltaiky či bioplynové stanice

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Shutterstock

Solární elektrárna
2
Fotogalerie

Stovky milionů korun hodlají letos vynaložit firmy působící v Česku na alespoň částečnou energetickou soběstačnost. Na projekty mohou čerpat dotace, které jim pokryjí až sedmdesát procent uznatelných nákladů. Vývoj urychlilo razantní zvyšování cen elektřiny a plynu ve druhé polovině loňského roku.

Snahu investovat do vlastních zdrojů energií a dalších ekologických řešení nemají jen průmyslové společnosti, u nichž se především elektřina výrazně podílí na nákladech. Zájem roste napříč obory.

„Mnoho firem se rozhodlo pro vybudování vlastní fotovoltaické elektrárny, přecházejí na efektivnější systémy energetického managementu. Letos očekáváme ještě větší poptávku,“ řekl šéf SSI Energy Leoš Aldorf. 

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Soukromý sektor se zajímá o ekonomickou výhodnost různých řešení nebo přímo poptává jejich vybudování. Nejčastěji jde o instalace solárních elektráren. Zvyšující se poptávce nahrává to, že za současné situace se může návratnost investic zkrátit až o polovinu.

Vybudování elektrárny chystá Batist Medical, výrobce zdravotnického materiálu a ochranných prostředků, jako jsou například nanoroušky. „V našem výrobním závodě v Červeném Kostelci plánujeme vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Do projektu investujeme zhruba deset milionů korun,“ uvedl generální ředitel a majitel společnosti Tomáš Mertlík.

Stejně postupuje Aveflor, výrobce zdravotnických prostředků, veterinárních přípravků a léčiv. „Podepsali jsme smlouvu na dodávku fotovoltaické elektrárny o výkonu 150 kilowattů,“ potvrdil ředitel firmy Jan Zubatý. „Na realizaci máme přiznanou dotaci až sedmdesát procent z uznatelných nákladů, která bude proplacena po dokončení projektu,“ dodal.

Další možností je využití biomasy. Takzvané bioplynky produkují čtvrtinu obnovitelné elektřiny v Česku. „Rozšiřují se relativně dlouho. Podobně jako u fotovoltaických elektráren jde o environmentálně příznivé řešení, které hraje do karet v současném trendu udržitelnosti,“ podotkl Aldorf.

K výrobě vlastní energie využívají firmy odpadní biomasu z různých druhů zemědělské nebo průmyslové produkce či účelově pěstovanou biomasu. Jejím spalováním vzniká vedle tepla určeného pro temperování objektů plyn, který slouží k pohonu motorových agregátů na výrobu elektřiny. Další možností je anaerobní fermentace, při níž mikroorganismy přeměňují organickou hmotu na bioplyn.

Častým řešením vytápění je rovněž kombinace tepelného čerpadla s kondenzačním kotlem nebo kondenzačního kotle se solárním termickým článkem. Aktuálně jsou mezi firmami stále populárnější fotovoltaiky spojené s tepelnými čerpadly a akumulací přebytečné elektřiny v bateriích s možností připojení nabíjecích stanic pro elektromobily.