Jak si nechat zaplatit za odběr elektřiny: v Německu stačí počkat na větrný sváteční den

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Němečtí spotřebitelé dostali v prvních hodinách Nového roku dárek. Až do rána dalšího dne totiž „dostávali” peníze za to, že odebírali elektřinu. Není to poprvé, kdy se ceny proudu u západních sousedů propadly pod nulu. Podle německého síťového regulátora byly loni negativní 134 hodin, rok předtím 146 hodin.

Tento trend je jedním z doprovodných jevů přechodu k obnovitelným zdrojům, známého jako Energiewende. Podle německého deníku Handelsblatt se ceny elektřiny do negativního pásma dostávají v případě, kdy je nízká spotřeba elektřiny, silný vítr roztočí do vysokého výkonu větrné elektrárny a tradiční elektrárny nestačí svoji produkci dostatečně rychle snížit. Některé z nich přitom musí zároveň dostávat svým závazkům na objem dodané elektřiny, takže k mírnění výkonu nemají motivaci. K takovým situacím dochází právě kolem konce roku.

„Přestože se v minulém roce opět vyrobilo více energie z obnovitelných zdrojů, snížil se počet dní s negativními cenami,” cituje Handelsblatt ředitele think-tanku Agora Energiewende Patricka Graichena. „Ukazuje to, že negativní ceny mohou zlepšovat flexibilitu energetické sítě.“

Graichen je přesvědčený o tom, že počet hodin s negativní cenou elektřiny se v Německu bude dále snižovat s budováním vedení do okolních zemí, zvyšováním úložných kapacit a plánovaným odstavením jaderných elektráren v roce 2022. Ty totiž nemohou na změny v síti rychle reagovat.

Odborník na energetiku Hubertus Bardt z Institutu pro německé hospodářství je ale k fenoménu negativních cen mnohem kritičtější. „V takových situacích se náklady zdvojují. Spotřebovávají se zdroje na výrobu elektřiny, které se pak musíme nákladně zbavovat. Pravidelně se objevující negativní ceny jasně ukazují, že obnovitelné zdroje se nedokáží dostatečně přizpůsobit poptávce,“ tvrdí Bardt.