Lufthansa u Tachova otevře závod na výrobu jídla, zaměstná stovky Filipínců

LSG

LSG Zdroj: Profimedia

Lufthansa se potýká už druhý den se stávkou, během dvou dnů ruší na 1900 spojů.
Letiště ve Frankfurtu, které je největší v Německu, stávka postihne od 5 do 18 hodin. Lufthansa zrušila přes 800 spojů
3
Fotogalerie

Cateringová společnost LSG, která vyrábí jídla do letadel, bude mít v CTParku Bor u hranic na Tachovsku nový závod, v němž chce soustředit výrobu z celé střední Evropy. V Boru už fungují se zhruba 80 lidmi, řekl starosta Petr Myslivec (SNK Borska), nyní ale chtějí mít během pár let až tisíc zaměstnanců. Až dvě pětiny by mohli tvořit Filipínci, jež chce firma postupně dovézt. Podle informací starosty má závod vyrábět 4,5 milionu až 5,5 milionu jídel měsíčně.

LSG je dceřiná firma letecké společnosti Lufthansa. Investor už měl prezentaci pro čtyřtisícový Bor. "Výroba jede 365 dnů v roce, 24 hodin denně," řekl Myslivec. "Teď sem přes CzechInvest, přes státní program chtějí dovézt postupně 200 nebo 400 Filipínců. Díky tomu, že to je přes CzechInvest, tak přijdou se zdravotním průkazem, protože budou pracovat v potravinářském průmyslu," řekl starosta.

Cizinci budou mít bezpečnostní prověrku, protože budou balit jídla, jež půjdou rovnou na paluby letadel. Budou přímo zaměstnanci LSG, která má dnes v Boru asi 80 lidí, ale připravuje se pro ni nová hala, v níž by podle informací radnice mělo výhledově pracovat až tisíc lidí.

"Musí pro ně mít zajištěné ubytování, a proto se tam staví další dvě ubytovny, každá pro necelých 200 lidí," uvedl starosta. Už teď tam fungují dvě ubytovny se stejnou kapacitou.

LSG Sky Chefs už dříve pro agenturu DPA uvedla, že kvůli poklesu poptávky po občerstvení během letu provádí rozsáhlou reorganizaci svých provozů. V Evropě chce snížit počet provozů z nynějších 23 na sedm a jen v Německu, kde jsou vysoké náklady na zaměstnance, chce zrušit asi třetinu z pěti a půl tisíce pracovních míst. V ČR zamýšlí otevřít novou centrální kuchyni.

LSG, která vyrábí pokrmy i pro jiné aerolinky, celosvětově připravuje každé třetí jídlo podávané v letadlech.

Starosta ocenil, že zaměstnancích bude přehled a budou bydlet na konkrétním místě. Podobný postup, který se radnici líbí, zvolila firma Adient, globální lídr v oblasti automobilových sedadel, která má nyní v Boru asi 300 pracovníků různých národností. "Chtějí továrnu v Boru rozšířit o 200 Srbů, s nimiž spolupracují. Jde to přes ambasádu v Srbsku, tedy přes otisky prstů, přes rejstříky trestů a až sem přijdou, tak musí na cizineckou policii, kde dostanou pracovní kartu a budou v nějaké evidenci," uvedl Myslivec.

LSG, Adient i developer CTP s městským úřadem komunikují. Bor to považuje za solidní. Pomůže to zvýšit bezpečnost a snížit možnou kriminalitu v okolí průmyslových zón. "V zóně vždycky budou muset být nějací zahraniční pracovníci. A tito lidé budou evidovaní, budeme o nich vědět, kolik jich je a kde jsou ubytovaní, na rozdíl od občanů EU, jako jsou Bulhaři, o nichž nikdo neví," dodal starosta. V CTParku Bor dnes pracuje přes tři tisíce zaměstnanců plus asi 1500 v nedalekém CPI ve Vysočanech, což je dohromady více než obyvatel Boru.