Největší energetický krach začal před patnácti lety. Enron se zhroutil

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Enron býval největší energetickou firmu ve Spojených státech. Dnes je ale více než s energií spojován s finančními machinacemi.

Energetický gigant vznikl v roce 1984, kdy podnikatel a ekonom Kenneth Lay převzal vedení firmy Houston Natural Gas, kterou o rok později spojil s firmou InterNorth a zformoval Enron, jehož hlavní obchodní komoditou byl plyn a elektřina. Enron se brzy stal významnou společností. Kromě distribuce energie se společnost pustila i do stavby vlastních elektráren energetické infrastruktury.

Během patnácti let udělal Lay z Enronu sedmičku v žebříčku Fortune 500 s ročním obratem přes sto miliard dolarů. V té době byl Lay oslavován jako "mesiáš", patřil k vysokým podnikatelským kruhům a netajil se svými styky s prezidentem Georgem Bushem.

Rostoucí tendence energetického giganta se zastavila na začátku nového tisíciletí. Na začátku roku 2001 odstoupil Lay z funkce generálního ředitele. V říjnu Enron vykázal ztrátu, za viníka byl označen finanční ředitel Andrew Fastow. O firmu se následně začala zajímat Komise pro cenné papíry.

V listopadu už společnost přiznala, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotila své účetnictví o 600 milionů dolarů. Do účetnictví byly zanášeny neuskutečněné obchody, zakrývat skutečnou zadluženost měly i účelově zakládané dceřiné firmy. Pád ceny akcií na sebe samozřejmě nenechal dlouho čekat, hodnota cenných papírů klesla až pod jeden dolar. Přitom ještě o rok dříve stála akcie firmy devadesátkrát víc. Finanční problémy vyústily 2. prosince k vyhlášení bankrotu. Akcionáři přišli o majetek za více než za 60 miliard. Někteří zaměstnanci přišli nejen o práci, ale i o peníze z důchodových účtů.

V roce 2006 byli soudem shledáni vinnými oba bývalí generální ředitelé Enronu. Lay ale ještě před nástupem do vězení náhle zemřel. Jeffery Skilling byl nakonec odsouzen k 11 letům vězení. DO vezení nastoupil i Fastow, který je považován za původce machinací.

Symbolickou tečku za případem učinila v červnu 2011 vdova po bývalém šéfovi Linda Layová, která urovnala dlouholetý spor s organizací Enron Creditors Recovery Corporation (ECRC). Ta je nástupnickým podnikem kdysi věhlasného energetického kolosu a nyní se jen snaží vymoci pro věřitele peníze. Spor se táhnul osm let a jednalo se v něm o platby dvou pojistných smluv.

Na nevídané finanční machinace reagovalo i americké zákonodárství. V roce 2002 americký Kongres přijal Sarbanes-Oxley Act, zákon který upravuje činnost vrcholových manažerů velkých firem. Orgánům společností uložil plnění zásad, které měli přispět k větší transparentnosti. Zvýšena byla i osobní odpovědnost vysokých manažerů. Podobným směrem se vydala i Evropská komise. Od pádu Lehmann Brothers a dalších obrovských společností v roce 2008 ani přijetí nových právních norem svět neochránilo.