Nizozemská ocel se taví již stým rokem. Podívejte se, co dominuje písečným dunám

Odpich vysoké pece

Odpich vysoké pece Zdroj: Viktor Mácha

Ocelárna Tata Steel IJmunden
Dokončovací stojany na válcovně pásů v ocelárně IJmunden
Plnění torpéd pod vysokou pecí
Tavba na kyslíkovém konvertoru
Uhelná věž v koksovně
16
Fotogalerie

Královské železárny a ocelárny státu Nizozemsko vznikly na písečném pobřeží v roce 1918. Po osmdesáti letech se spojily s ocelárnami British Steel a přejmenovaly se na Corus. Od roku 2007 je společnost s názvem IJmuiden evropskou dcerou indického gigantu Tata Steel.

 

Pět původních vysokých pecí začalo koncem šedesátých let postupně vyhasínat. Důvodem nebyla ekonomická krize, ale naopak plán modernizace. Tak se zrodily dvě nové vysokopacitní pece. Hoogoven 6 poprvé zapálili v roce 1967, číslo 7 pak roku 1974. Svým objemem se hutě blíží nejmohutnější peci v Německu Schwelgern 1.

"Fotografování hutí v Nizozemsku bylo jedním z prvních případů, kde jsem naplno pocítil měnící se PR hutního průmyslu. Pokud chcete fotit těžký průmysl, musíte počítat s autorizací fotografií před dalším publikováním. Někdy je nutné podepsat i smlouvu o důvěře. Když jsem IJmuiden navštívil poprvé v roce 2009, nebyl problém publikovat všechny fotografie," řekl autor snímků Viktor Mácha s tím, že při další návštěvě v roce 2015 už to tak prosté nebylo.

"Ze třiceti fotek prošlo autorizací jen osm. A to jsem nefotil nic zásadně jiného. Holandská huť navíc patří k těm vůbec nejekologičtějším v Evropě," dodal Mácha. Pro PR agentury, které si metalurgické závody najímají, jsou prostě kouřící komíny nepřijatelné. Byť by se jednalo jen o páru z chladících věží.

"V IJmuiden jsem si tak uvědomil jednu věc. Získání povolední k focení, které už je tak rok od roku těžší, ještě nezaručí, že bude vůbec co publikovat. Ideální obraz evropské hutě dneška je totiž rozkvetlá louka se skotačícími dětmi," zakončil s trochou nadsázky Mácha. Jeho fotografie si můžete prohlédnout i na FB.

Podívejte se na fotografie Viktora Máchy z nizozemských hutí IJmuiden: