Odbory stojí za Sobotkou. Chtějí peníze pro propouštěné hnědouhelné horníky

Velkolom ČSA na Mostecku

Velkolom ČSA na Mostecku Zdroj: CTK

Tlak na vyplácení kompenzací propuštěným horníkům v utlumovaném hnědouhelném dolu ČSA, který patří Severní energetické Pavla Tykače, sílí. Jako poslední s požadavkem na výplatu mimořádného příspěvku propouštěným horníkům kvůli útlumu těžby vystoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Požadujeme se zaměstnavateli, aby se vláda k problému postavila čelem a kompenzace vyřešila co nejlépe, tak jak to bylo v případě OKD,“ řekl Středula po jednání s ekonomickými ministry.

Propuštění horníci z OKD mají podle nařízení vlády nárok na měsíční dávku osm tisíc korun, která se bude vyplácet podle odpracované doby, maximálně pět let. Zaměstnanci, kteří pracují v povrchových provozech, mají nárok na sedm tisíc korun.

Původně ministerstvo průmyslu a obchodu v nařízení vlády chtělo kompenzace rozšířit i na horníky z lomu ČSA a sesterského hlubinného dolu Centrum, který také patří Severní energetické a těžba v něm letos skončila. Nakonec však tato varianta neprošla.

Ve vládě je nejhlasitějším kritikem kompenzací pro hnědouhelné horníky, kterým práci vezme loňské rozhodnutí vlády o neprolomení těžebních limitů na lomu ČSA, ministr financí Andrej Babiš. „Nevidím důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu, když ta firma vydělává miliardy a platí nízké poplatky za uhlí, které patří státu,“ uvedl Babiš. Argumentoval mimo jiné i dřívější situací v Sokolovské uhelné, která se o propuštěné horníky postarala.

Premiér Bohuslav Sobotka horníkům kompenzace slíbil při návštěvě Ústeckého kraje. Příští týden je má projednat tripartita a 27. července by o nich podle Sobotky měla jednat vláda. Vláda v rozhodnutí o limitech přislíbila, že přijme sociální opatření na pomoc horníkům. Sobotka tvrdí, že finanční kompenzace takovým opatřením je.

Na rozdíl od OKD nehrozí okamžité masové propouštění hnědouhelných horníků. Lom ČSA bude těžit až do roku 2022. Část horníků z hlubinného dolu Centrum Severní energetická přesunula na lom ČSA, kde těží hlubinnou metodou v některých závěrných svazích. Samotná firma tvrdí, že útlumem lomu přijde o práci 1900 lidí.

Loňská studie, kterou si nechalo zpracovat MPO od poradenské společnosti PwC, tvrdí, že do roku 2019 by mělo v Severní energetické přijít o práci zhruba tisícovka zaměstnanců. V letech 2020 až 2024 by firma měla propustit další pět set pracovníků. Do důchodu by ve stejné době mělo odejít přes tři stovky zaměstnanců.