OKD dostalo od ministerstva souhlas s likvidací dolu Paskov

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Důl Paskov, ilustrační foto
Důl Paskov
Důl Paskov
4
Fotogalerie

Těžební společnost OKD je o další krok blíže k likvidaci dolu Paskov, na němž z ekonomických důvodů ukončila těžba loni v březnu. Od ministerstva životního prostředí dostala souhlasné stanovisko s plánem likvidace v rámci posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Teď může OKD, jehož vlastníkem se letos stala státní firma Prisko, začít vyřizovat další povolení k zahájení fyzické likvidace.

„Očekáváme, že povolení získáme v letošním třetím čtvrtletí. Pokud se tak stane, zahájíme přípravné práce pro likvidace jam. První z nich, ve Sviadnově, by mohla být zasypána už v prvním čtvrtletí 2019,“ říká mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Zatím je důl v zajišťovacím režimu. Zaměstnanci postupně uzavírají důlní díla a redukují takzvané větrní sítě, které slouží k přívodu vzduchu a odvětrávání dolu. Po zahájení likvidace firma odstraní důlní díla, která ústí až na povrch, včetně povrchových objektů. Kromě tří těžebních jam se všechny zasypou. Zbývající se překryjí speciální zátkou a budou sloužit pro jímání plynu, který z dolu bude unikat. Plyn se pak bude odtěžovat.

Po ukončení této etapy se zruší dobývací prostor a oblast se ponechá jen v režimu chráněného ložiskového území. OKD by měla být podle dokumentace EIA s touto fází hotová do konce roku 2021. Loni přišel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s myšlenkou, že by se v Paskově mohla vybudovat přečerpávací elektrárna. OKD ale podle dokumentace EIA s touto možností zatím nepočítá.

Náklady na likvidaci dolu odhadla konzultantská společnost A-Consult na 548 milionů korun. Po uzavření Paskova z dolu odešlo 1030 zaměstnanců. Na útlumu nejprve pracovalo 300 lidí, jejich počet se postupně snižoval na nynějších 130 zaměstnanců.

Ostatní doly OKD bude firma utlumovat postupně do roku 2023. Příští rok by měla skončit těžba v dolech Lazy a Darkov. O tři roky později potká stejný osud důl ČSA. V provozu zůstane jen důl ČSM s roční těžbou 1,4 miliony tun uhlí. Celkem by měl útlum stát necelých 5 miliard korun.

Horníci začali na dole Paskov těžit uhlí v roce 1966. Až to jeho uzavření na konci března 2017 vyvezli na povrch 46 milionů tun kvalitního koksovatelného uhlí.