OKD příští rok definitivně ukončí těžbu. Loni prohloubila ztrátu na 2,4 miliardy

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Zdroj: Michael Tomeš

Těžební společnost OKD loni prohloubila ztrátu z předloňských 861 milionů na 2,437 miliardy korun.
Objem výroby firmě meziročně klesl z 3,65 milionu na 2,37 milionu tun uhlí a tržby za prodej vlastních výrobků a služeb z 11,3 miliardy na 6,15 miliardy korun.
Předsedkyně představenstva Vanda Staňková uvedla, že při přípravě podnikatelského plánu na rok 2020 firma kladla důraz na nutnost restrukturalizace a snížení nákladů.
Vzhledem k tržním podmínkám nebylo možné čekat dosažení kladného hospodářského výsledku, cílem bylo dosáhnout takových výsledků, které umožní pokračovat v dalších letech v těžbě.
5
Fotogalerie

Těžební společnost OKD, jeden z největších zaměstnavatelů na Ostravsku, loni prohloubila ztrátu z předloňských 861 milionů na 2,4 miliardy korun a zároveň snížila objem vyrubaného uhlí z 3,7 milionu tun na 2,4. Špatné výsledky i pesimistické vyhlídky potvrzují, že firma spěje ke svému konci a těžbu podle výroční zprávy ukončí už v příštím roce.

Stejně jako hospodářský výsledek a objem produkce se meziročně zhoršil i ukazatel tržeb. Ty poklesly z 11,3 miliardy na 6,2 miliardy korun. Hlavní příčiny jsou dvě – jednak nižší produkce, jednak nižší ceny uhlí na burze. „Cena koksovatelného uhlí klesla meziročně o 30 procent a energetického o 40 procent,“ píše ve výroční zprávě předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. Koksovatelného uhlí firma každoročně vytěží o desítky procent více než toho energetického.

Výroční zpráva zároveň potvrdila, že poslední uhlí se na Ostravsku-Karvinsku vytěží už na konci příštího roku. „O osudu těžby na dole ČSM jsme se rozhodli v listopadu 2020. V rámci zvažovaných variant jsme vybrali tu delší do konce roku 2022, jež zajišťuje postupné ukončení dobývání a bezpečné a hospodárné vydobytí zásob,“ píše Staňková. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přitom ještě v únoru mluvil o tom, že tento termín definitivní není a že se těžba může prodloužit za horizont roku 2022. Nyní na otázky týkající se konce těžby do uzávěrky deníku E15 neodpověděl. 

Staňková dále uvedla, že loňskou ztrátu firma vytvořila i přes obtížnou restrukturalizaci a snížení nákladů. Vzhledem k tržním podmínkám podle ní nebylo možné dosáhnout zisku, a cílem byl proto takový výsledek, který by umožnil pokračovat v těžbě i v dalších letech .

Firmu zasáhlo i několikatýdenní pozastavení těžby způsobené větším výskytem nakažených horníků. „V roce 2020 jsme nestáli jen před úkolem udržet samotnou existenci OKD, ale i obhájit naše kroky, zachovat lidem alespoň dočasně práci a zároveň pro ně udělat všechno, aby se cítili v bezpečí oni i jejich rodiny,“ napsala s ohledem na pandemii Staňková.

Pro rok 2021 OKD počítá s celkovou těžbou v objemu kolem 1,8 milionu tun, což je o čtvrtinu méně než loni. „Tržby budou odpovídat této produkci a cenám na trhu s uhlím. Náš byznys plán nepočítá s externím financováním pro rok 2021 a je postaven na schopnosti OKD těžit s maximálními úsporami,“ přiblížila pro deník E15 Staňková vyhlídky podniky.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu postupně ukončuje, protože se nevyplácí. Letos firma ukončila těžbu v dolech ČSA a Darkov a uhlí těží už jen v Dole ČSM. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Na konci roku 2020 měla společnost téměř 5400 vlastních zaměstnanců a v dolech na Karvinsku pracovalo ještě přes 1400 pracovníků dodavatelských firem. Nyní má OKD přibližně 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků. Část zbylých pracovníků postupně přejde do státní společnosti Diamo, která bude mít na starosti útlum a rekultivaci dolů.

Diamo už v lednu od OKD převzalo utlumované doly Paskov, Lazy a Frenštát, od března pak také doly ČSA a Darkov. Do Diama přešlo letos z OKD už téměř 2500 zaměstnanců, z nich si podnik na útlumové či rekultivační práce nechal zhruba 700 lidí.