Rakousko loni dovezlo nejvíce elektřiny v historii. Včetně té jaderné z Česka

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže
Temelín
Německá jaderná elektrárna Isar
V Jaderné elektrárně Dukovanybyl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.
15
Fotogalerie

Nůžky mezi dovozem a vývozem elektřiny v Rakousku se dále rozevírají. Podíl čistého importu na celkové spotřebě loni dosáhl rekordních 16,4 procenta. Nejvíc do země vyvážejí elektřinu Němci a Češi, přičemž v obou případech se jedná i o jadernou energii, proti které Rakousko dlouhodobě vystupuje.

Závislost Rakouska na elektřině ze zahraničí trvale roste. Zatímco v roce 2000 byla země ještě jejím čistým vývozcem, o rok později si už s vlastními zdroji nevystačila a čistý dovoz ze zahraničí trvale rostl. „Je to znepokojující, závislost na zahraničí ohrožuje energetickou bezpečnost Rakouska,“ uvedl prezident ekologického sdružení Erneuerbare Energie Österreich (EEÖ) Peter Püspök.

Nejvíce elektřiny, 16,1 terawatthodin, Rakušané loni dovezli z Německa. Na druhém místě následuje Česko s čistým exportem 12,3 TWh. V obou případech si přitom Rakousko nevybíralo a dováželo elektřinu bez ohledu na její původ.

V případě Česka i Německa přitom energetický mix obsahuje značný podíl jaderné i uhelné energie, proti které protestuje jak řada rakouských ekologických organizací a občanských sdružení, tak i tamní vláda. V Česku mix obsahuje téměř polovinu uhelné a třetinu jaderné energie. Německo loni vyrobilo přes 42 procent elektřiny v uhelných a více než 14 procent v jaderných elektrárnách. Podle kalkulace EEÖ Rakousko za českou elektřinu loni zaplatilo 369 milionů eur (deset miliard korun).

Podle oficiálních údajů přitom Rakousko žádnou elektřinu z jaderných elektráren nedováží. Země to může deklarovat díky tomu, že u skandinávských provozovatelů vodních elektráren nakoupí takzvané certifikátu původu, upozorňuje EEÖ. Svaz rakouských podnikatelů v energetice Österreichs Energie tuto kritiku odmítá. „Fyzické toky nemají s obchodem nic společného,“ řekl mluvčí svazu Ernst Brandstetter deníku Der Standard.