Ruské vládě leží v žaludku zisky metalurgických firem. Chce je zdanit

Práce v továrně společnosti Nornickel

Práce v továrně společnosti Nornickel Zdroj: profimedia.cz

Práce v továrně společnosti Nornickel
Ruské stavební firmy se stěžují na vysoké ceny materiálu, například plechu.
Ruské stavební firmy se stěžují na vysoké ceny materiálu, například plechu.
4
Fotogalerie

Stále zadluženější státní kasa nutí ruskou vládu hledat nové zdroje příjmů. Patří k nim vyšší zdanění firem těžících a zpracovávajících kovy, jak naznačil vicepremiér Andrej Belousov. Někdejší ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina uvedl, že během pandemie profitují z vysokých cen komodit a je na čase, aby si z jejich zisků také něco uloupl stát.

„Během pandemie zisky metalurgických firem výrazně vzrostly na pozadí toho, co se dělo. Na tom není nic špatného. Je dokonce dobře, že vyplácejí dividendy. Špatnou zprávou už je, že všechny zvedly ceny na domácím trhu v souladu s růstem světových cen,“ postěžoval si Belousov v rozhovoru pro RBK TV.

Společnosti podle něho dokonce obelstily stát o sto miliard rublů, zhruba 28 miliard korun, na státních investicích a měly by je vrátit v podobě daní. „Máme volný trh, ale stát má také veškeré možnosti nastavit daně tak, aby jim odňal, co dostaly,“ dodal.

Kovy v posledních měsících postupně zdražovaly s obnovující se globální výrobou. Z toho těží ruské komoditní giganty, zatímco tamní firmy, především ty stavební, si u vlády stěžují na až třetinový vzestup cen kovových materiálů, například ocelových tyčí, trubek či plechů.

V zemi se už proto hovořilo o možnosti omezení vývozu některého důležitého zboží. Ruský antimonopolní úřad navíc zahájil vyšetřování předních ocelářských firem v souvislosti s jejich cenovou politikou.

Ve hře je podle Belousova především možnost zvýšení daně z dobývaní nerostných surovin. V reakci na komentáře vicepremiéra už poklesly akcie některých společností z odvětví, například podniků Severstal nebo Nornickel.

Zvyšování daní by se teoreticky mohlo dotknout i skupiny PPF, která vlastní podíl v ruské firmě Polymetal zabývající se těžbou zlata a stříbra. Zatím však není jasné, zda by zvýšené dani podléhaly i drahé kovy.

Vicepremiérovy komentáře přišly v době rostoucího tlaku vlády na tamní byznys. Premiér Michail Mišustin minulý měsíc hovořil o chamtivosti potravinářů a supermarketů v souvislosti se zdražováním cen základních potravin. I je varoval, že má vláda nástroje, jak si s těmi, kteří zneužívají situace, poradit.