Sokolovskou uhelnou opouští menšinový akcionář Jaroslav Rokos

Menšinový akcionář Sokolovské uhelné, právní nástupce a. s. (SUAS) Jaroslav Rokos prodá společnosti své akcie.

Menšinový akcionář Sokolovské uhelné, právní nástupce a. s. (SUAS) Jaroslav Rokos prodá společnosti své akcie. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Sokolovská uhelná, elektrárna Tisová
Sídlo společnosti Sokolovské uhelné
Většinový vlastník Sokolovské uhelné František Štěpánek zemřel v roce 2020.
Jaroslav Rokos, spolumajitel Sokolovské uhelné
5
Fotogalerie

Menšinový akcionář Sokolovské uhelné, právní nástupce a. s. (SUAS) Jaroslav Rokos prodá společnosti své akcie. Firmu i její sesterskou společnost SUAS Group tak plně vezme pod svá křídla Svěřenský fond Františka Štěpánka, jehož správcem je Pavel Tomek. Jedna z největších firem v regionu chce pokračovat v transformaci firmy na dobu, kdy se přestane těžit a zpracovávat hnědé uhlí, sdělila firma v tiskové zprávě. Na změnu upozornil zpravodajský web Seznam Zprávy.

Firma SUAS uvedla, že změna ve struktuře Sokolovské uhelné (SUAS) a SUAS Group vejde v platnost po vypořádání dohodnuté transakce, které se předpokládá na přelomu června a července 2022. „V nové struktuře bude skupina i nadále rozvíjet svou strategii, díky které se transformuje v moderní nejen energetickou skupinu v několika oblastech podnikání zejména na Karlovarsku a Sokolovsku s přesahem do celého Česka,” poznamenala společnost SUAS.

Rokos byl dosud předsedou dozorčí rady v SUAS Group a místopředsedou dozorčí rady v Sokolovské uhelné. Podle firmy se doplnění statutárních orgánů neplánuje, jsou usnášeníschopné i po ukončení Rokosova členství.

Firma však nezveřejnila výši transakce za odkup 42 procent akcií SUAS, které Rokos vlastní. Na dotaz ČTK uvedla, že dosáhli dohody, na jejímž základě bude vypořádání provedeno postupně v několika letech po sobě, což vytváří prostor pro kombinaci zdrojů, které lze k vypořádání použít.

„Toto řešení bylo zvoleno s ohledem na to, aby společnost nadále plnila všechny své závazky, včetně závazků vůči zaměstnancům a závazků provozní povahy, a současně aby nedošlo k omezení připravovaných rozvojových projektů a aby bylo možné využít vlastní zdroje pro pokračování v transformační strategii,” uvedla mluvčí SUAS Kateřina Pištorová.

Rokos okomentoval svůj odchod z firmy a uvedl, že předává žezlo dál. „V Sokolovské uhelné jsem před 37 lety našel své první zaměstnání a nyní v roli menšinového akcionáře zde také svou profesní dráhu zakončuji. Transformaci skupiny z uhelné energetiky v moderní nejen energetickou SUAS Group jsme startovali před třemi lety ještě s dalším dlouholetým vlastníkem a manažerem, dnes již bohužel zesnulým, Františkem Štěpánkem,“ uvedl Rokos. 

S odprodejem akcií SUAS se Rokos dohodl zároveň i na odprodeji všech svých akcií ve společnosti SUAS Group a.s. Nabyvatelem těchto akcií je také svěřenský správce Svěřenského fondu Františka Štěpánka, který se tak po vypořádání transakce stane jediným akcionářem SUAS GROUP. I v tomto případě je součástí dohody stran i dohoda o ukončení Rokosova působení v orgánech společností skupiny SUAS Group.

„S Jaroslavem Rokosem, Františkem Štěpánkem a dalšími blízkými spolupracovníky jsme před několika lety definovali vývoj skupiny v době pouhelné. Přes současné výkyvy v energetickém segmentu plníme naši strategii a postupně firmu transformujeme v moderní energetickou skupinu, která je aktivní i v dalších návazných oblastech,“ okomentoval současné změny Pavel Tomek. Zároveň dodal, že dohoda s Jaroslavem Rokosem nikterak neovlivní představené transformační a rozvojové vize v žádné ze skupin, stejně tak ani rozpracované projekty.

Tomek rovněž upozornil, že dohoda nemá žádný dopad na zaměstnance žádné ze skupin, stejně tak ani na obchodní vztahy. „Jaroslav Rokos je jedním z klíčových lidí nejen tradiční Sokolovské uhelné, ale hraje významnou roli i ve vedení nové SUAS Group a je uznávaný expert na energetiku. Respektujeme jeho rozhodnutí se v jeho životě posunout dál,” doplnil Tomek.

Sokolovskou uhelnou v 90. letech privatizovalo tehdejší vedení firmy, František Štěpánek, Jaroslav Rokos a Jan Kroužecký, jehož podíl později firma odkoupila. Po Štěpánkově smrti v roce 2020 se jeho podíl stal součástí Svěřenského fondu Františka Štěpánka. Jeho správcem je Pavel Tomek, právník, zástupce dědiců Štěpánka a člen statutárních orgánů Sokolovské uhelné i SUAS Group.

Sokolovská uhelná a. s., právní nástupce, vykázala v roce 2020 zisk ve výši 104,6 milionu korun. V předchozím roce skončila ve ztrátě 330,5 milionu korun způsobené podle firmy hlavně opravnými účetními položkami. Tržby společnosti loni stouply skoro na sedm miliard.