Stát řeší dědictví po IPB. Chystá prodej největší papírny na Balkáně

České ministerstvo financí připravuje nové výběrové řízení na prodej slovinské papírenské společnost Vipap Videm Krško. (ilustrační foto)

České ministerstvo financí připravuje nové výběrové řízení na prodej slovinské papírenské společnost Vipap Videm Krško. (ilustrační foto) Zdroj: SPM

 Český stát k papírně přišel po krachu banky IPB. Hlavní věřitelé firmy se dohodli, že se podnik společně znovu pokusí prodat a rozdělí si mezi sebe výtěžek. (ilustrační foto)
Tuzemské ministerstvo se snažilo firmu prodat již v loňském roce. Mezi hlavní věřitele firmy patří banky a ministerstvem vlastněné firmy Prisko a IMOB. (ilustrační foto)
Návrh na prodej firmy schválila vláda v květnu 2013. Ministerstvo financí tehdy navrhlo obchodní veřejnou soutěž, jejímž jediným kritériem bude navržená cena. (ilustrační foto)
Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně, specializuje se na výrobu novinového papíru. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

České ministerstvo financí připravuje nové výběrové řízení na prodej slovinské papírenské společnost Vipap Videm Krško. Stát k ní přišel po krachu banky IPB. Hlavní věřitelé firmy se dohodli, že se podnik společně znovu pokusí prodat a rozdělí si mezi sebe výtěžek. Termín výběrového řízení se zatím neví. Ministerstvo se snažilo firmu prodat již v loňském roce. Mezi hlavní věřitele firmy patří banky a ministerstvem vlastněné firmy Prisko a IMOB.

"Doufáme, že proces bude úspěšnější, než byl v roce 2015, kdy se nepřihlásil žádný zájemce," uvedlo ministerstvo. 

Návrh na prodej firmy schválila vláda v květnu 2013. Ministerstvo financí tehdy navrhlo obchodní veřejnou soutěž, jejímž jediným kritériem bude navržená cena. Očekávanou cenu úřad nezveřejnil.

Loni v září se přitom ještě podle resortu financí jednalo o způsobu restrukturalizace firmy. Ekonomická situace firmy se totiž zkomplikovala mimo jiné kvůli jejímu výrobnímu programu. 

"Jen v roce 2015 byly v Evropě na trhu novinového papíru uzavřeny výrobní kapacity v rozsahu roční produkce více než milion tun. Společnost Vipap akutní krizi na trhu novinového papíru v posledních dvou letech přestála a v letošním roce se trh stabilizuje," uvedl loni v září úřad.

Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně, specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. 

V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Zbývajících tři a půl procenta firmy tvoří akcie v držení společnosti. Ministerstvo financí tak nepřímo ovládá celých sto procent společnosti. V roce 2015 vykázala firma podle výroční zprávy ztrátu zhruba šest milionů eur.