Tchajwanský byznys na lovu českých mozků. Hraje se o elektromobily i čipy, Čína se zlobí

V Česku se odehraje největší Česko-tchajwanská obchodní mise.

V Česku se odehraje největší Česko-tchajwanská obchodní mise. Zdroj: Profimedia

Navazuje na loňskou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) s podnikateli na Tchaj-wan.
2
Fotogalerie

Česko-tchajwanské partnerství podpoří dosud největší obchodní návštěva v historii obou zemí. Počínaje sobotou zahájí jednání 26 tchajwanských firem a asociací s devadesátkou českých podniků, univerzit a výzkumných center. Na české straně se do jednání zapojí například zástupci Škody Auto a ČEZ, na tchajwanské například Foxconn.

Spoluorganizátor mise Svaz průmyslu a dopravy dosud eviduje 97 naplánovaných jednání. Zúčastní se firmy z oblastí automotive, výroby čipů, vesmírného či farmaceutického průmyslu, chytrého strojírenství, biomedicíny, kyberbezpečnosti, cestovního ruchu, logistiky a dalších.

„Už nikdy to nebude o tom, kolik pracovních míst nebo investic touto cestou vznikne. Tchaj-wan se neptá, kolik máme volných rukou, ale kolik mozků. Hledají technologické firmy s přidanou hodnotou. České podniky hrají o to, aby získaly přímou linku do nejvyššího světového byznysu,“ uvádí předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš. 

K oblastem s největším byznysovým potenciálem patří vývoj elektromobility, čipů, pohonů, navazujících softwarů nebo řízení dobíjecí sítě. Především tchajwanské firmy jsou ale velmi opatrné a nedovolují českým organizátorům, aby zveřejňovali jejich identitu. Důvodem jsou výhrůžky ze strany Číny.

„Firmy nechtějí být nikde uváděné, byť to jsou velká celosvětová jména. Nechtějí provokovat, jedou čistě za byznysem. Čeká se, co to způsobí, jestli přijdou čínské protesty. Reálné nebezpečí hrozí česko-čínským obchodům, které jsou závislé na politické podpoře,“ tvrdí Diviš.

Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a podobná jednání vnímá jako podporu nezávislosti ostrova. Peking již pohrozil odvetou, informovala agentura Reuters. „Čína přijme náležitá a nutná opatření k pevné obraně národní suverenity a územní integrity. Nikdo by si v této záležitosti neměl dělat iluze,“ řekl v reakci na chystaná tchajwansko-česká jednání mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

Čínský postoj, zdá se, ale česko-tchajwanskou spolupráci výrazně nebrzdí. Svaz průmyslu a dopravy očekává, že dojde k posílení spolupráce například ve zdravotnictví.

„Z české strany jde mimo jiné o lékařskou diagnostiku, neuroimunologii a výzkum, biomedicínu zaměřující se na objevování a klinické testování léků a medicínských technologií nebo o výrobu cytostatických injekcí,“ popisuje manažerka pro mezinárodní vztahy svazu Sabina Tančevová. Naopak z tchajwanské strany se o spolupráci hlásí vývoj a výroba vakcín.

„V delegacích budou také zástupci technologických firem jako Foxconn nebo asociace výrobců polovodičů. V situaci, kdy i na českou ekonomiku doléhá akutní nedostatek těchto high-tech komponentů, je to jedinečná šance,“ domnívá se sinolog, orientalista a ředitel projektu Sinopsis Martin Hála.

Loni vyvezly české firmy na Tchaj-wan zboží za 6,1 miliardy korun, dovoz do Česka činil 29,4 miliardy. Přímé čínské investice ve zpracovatelském průmyslu v Česku činily ke konci roku 2017 410 milionů korun, ty tchajwanské dosáhly 5,7 miliardy korun. Český vývoz do Číny za rok 2019 pak činil necelých 57 miliard, na Tchaj-wan pak 5,6 miliardy. 

Na podnikatelskou misi do Česka naváže návštěva tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wua 27. října. Setkat se má mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).