BAE Systems vystoupila z tendru na radary. Zakázka se komplikuje

3D radar Artisan, BAE Systems

3D radar Artisan, BAE Systems Zdroj: BAE Systems

Miliardová soutěž na 3D radary nabere další skluz. Vlády Francie a Švédska požádaly o prodloužení termínu pro podání nabídek.

Ministerstvu obrany se zřejmě letos nepodaří vybrat vítěze soutěže na mobilní 3D radary, které i se zajištěním servisu mají stát téměř šest miliard korun. Podle informací E15.cz z obchodních kruhů je zadání natolik komplikované, že ho může splnit jen izraelská Elta. Britská BAE Systems proto z výběrového řízení vystoupila a vlády Francie a Švédska požádaly o prodloužení termínu pro podání nabídek minimálně na konec září. Ministerstvo přitom začátkem roku lhůtu stanovilo na polovinu července.

„S ohledem na probíhající odbornou diskuzi se lhůta prodlouží do 17. srpna, nicméně kvůli nutnosti naplnit operační potřeby armády se tento strategický projekt už nemůže dále posouvat,“ uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva.

Ta také potvrdila odchod britské zbrojovky. „Na začátku měsíce se setkala velvyslankyně Velké Británie Jan Thompsonová s náměstkem ministra obrany pro vyzbrojování a akvizice Danielem Koštovalem, aby oznámila, že její země se už dále nebude účastnit výběru, protože britské řešení ne zcela odpovídá požadavkům české armády,“ dodala Zechmeisterová.

„Nelze vyloučit, že Francie a Švédsko budou následovat Brity. Pak by v tendru zůstala jen Elta a zřejmě by se musel vypsat znovu,“ uvedl zdroj E15.cz blízký jedné z firem.

Ministerstvo v červnu zorganizovalo pracovní jednání s oslovenými vládami k obsahu zadávací dokumentace a eliminaci možných nejasností v ní. Zúčastnění ocenili komplexní a detailní zpracování požadavku na 3D radary. Ministerstvo následně obdrželo a zodpovědělo na stovku dotazů převážně technického charakteru vzhledem k rozsahu akvizice i její návaznosti na různé vojenské systémy.