Výběr dodavatele radarů se nezpozdí, tvrdí obrana

3D radar Artisan, BAE Systems

3D radar Artisan, BAE Systems Zdroj: BAE Systems

Odstoupení britské zbrojovky BAE Systems ani odklad vyžádaný vládami Francie a Švédska by neměl uzavření miliardové zakázky do konce roku ohrozit. Izraelcům však odklad vadí.

Odchod britské vlády a zbrojovky BAE Systems z tendru na 3D radary MADR pro českou armádu za 5,9 miliardy korun uzavření zakázky do konce roku neohrozí. Serveru E15.cz to sdělil náměstek ministra obrany pro vyzbrojování a akvizice Daniel Koštoval. „Britové odstoupili bez jakékoliv hořkosti. Došli k závěru, který byl zjevný od začátku – jejich produkt byl hodně vzdálený vojenským požadavkům české strany,“ uvedl.

Soutěž podle náměstka nezkomplikuje ani měsíční odklad, které si vyžádaly Francie a Švédsko, byť původně požadovaly, aby se nabídky včetně cen předkládaly až na konci září. Původní termín stanovený ministerstvem vyprší v pátek.
„Výběr se zcela jistě nebude muset opakovat, protože oslovujeme vlády a máme tudíž výjimku ze zákona o veřejných zakázkách. Cílové datum harmonogramu se neposouvá – stále platí konec roku,“ dodal Koštoval.

Chybí firmám podpora vlád?

Podle zdrojů E15.cz je zadání ministerstva obrany standardní a za žádostmi o odklad nejsou technické problémy spojené s přemrštěnými požadavky českých vojáků. „Prosby o odklad mají zřejmě dva důvody: francouzská ani švédské firma nezískali jasnou podporu svých vláda a švédský Saab chce s pomocí Omnipolu proces raději zastavit, protože jeho radar je nový a nesplňuje podmínku operačního nasazení. Připravují si zadní vrátka, aby ministerstvo mohli obvinit z toho, že bylo rozhodnuto předem ve prospěch Izraelců,“ uvedl člověk blízký zakázce.

Mediální zástupce Saabu Michal Procházka odmítl, že by švédský radar Girafe G4A nevyhovoval požadavkům české armády. „Systém je v současnosti sériově vyráběn a prošel zkouškami švédského ministerstva obrany, švýcarských ozbrojených sil a také testy dalších zákazníků,“ uvedl.

Dalším zájemcem o zakázku je francouzský výrobce Thales Raytheon Systems. Podle Michala Zdobinského, šéfredaktora vojenského měsíčníku ATM, by tato společnost mohla české armádě dodat radary GM 200 nebo GM 400. Zdobinský poznamenal, že výhodou Francouzů je to, že oba radary vyrábí už několik let, dodávají je více uživatelům včetně francouzských či německých ozbrojených sil a prověřili je i v bojových podmínkách, například v Afghánistánu.