Zisk Pražských vodovodů a kanalizací loni překonal půl miliardy korun

Pražské vodovody a kanalizace

Pražské vodovody a kanalizace Zdroj: profimedia.cz

Pražské vodovody a kanalizace
2
Fotogalerie

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) loni zvýšily meziročně zisk šest procent na 517,8 milionu korun. Tržby se firmě, do které loni majetkově vstoupila městská Pražská vodohospodářská společnost (PVS) zvýšily o zhruba 5,5 procenta na 7,4 miliardy korun s tím, že rostly příjmy z vodného i stočného. Společnost to uvádí ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Loni dosáhla rekordně nejmenší ztrátovosti vody v potrubí. PVK distribuuje vodu v Praze a má pronajatu vodohospodářskou síť od PVS do roku 2028.

Přibližně šestiprocentní nárůst tržeb vodného v porovnání s rokem 2017 je dán vyšší spotřebou vody a vývojem cen v roce 2018. Vývoje cen pitné vody, tj. zvýšení o čtyři procenta a průmyslové vody o 7,2 procenta měl spolu s 1,8procentním zvýšeným objemem spotřeby pozitivní dopad do tržeb za vodné.

Vybrané stočné vzrostlo loni o 1,6 procenta, hlavně kvůli nárůstu objemu odpadních vod a nárůstem ceny o 0,2 procenta. Firma loni zaplatila za nájem vodohospodářského majetku 2,37 miliardy korun.

„Hospodářský výsledek za rok 2018 je poprvé tvořen na základě obchodního plánu dohodnutého s novým minoritním akcionářem PVS, která zastupuje hlavní město Prahu. Společnost PVS obdrží polovinu z vyplacené dividendy,“ dodal tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

„Ztráty vody se v roce 2018 podařilo snížit na historické minimum, a to na 13,5 procenta. V posledních letech se ztráty vody drží na nízké úrovni, ale ještě v roce 2000 činily více než 34 procent,“ uvádí firma v dokumentu. Předloni to bylo 15 procent. Ke snížení ztrát podle zprávy pomohl stálý monitoring vodovodní sítě. Loni zaměstnanci firmy prověřili 3071 kilometrů vodovodní sítě, ve kterých zjistili 347 skrytých úniků, meziročně o 19 více. Průměrná spotřeba vody na osobu a den byla loni 107 litrů.

Letos firma plánuje investovat do rekonstrukce úpravny vody v Podolí, odželezovny v Káraném nebo Káranských přiváděcích řadů, plánujé také postavit novou filtrační halu na Želivce.

PVK zásobují pitnou vodou 1,3 milionu obyvatel Prahy a dalších 206 tisíc obyvatel Středočeského kraje.

Akcionářem firmy se loni v září stala PVS založená hlavním městem, kdy za 49 procent akcií firmy zaplatila 1,75 miliardy korun. Poté také vyměnila členy představenstva a dozorčí rady společnosti. Zbytek akcií vlastní společnost Veolia.