Průmyslová výroba v Česku prudce roste. Daří se i stavitelství a zahraničnímu obchodu

Výroba aut a elektřiny, dva největší faktory v prudkém říjnovém růstu průmyslové výroby v Česku. Dařilo se i pozemnímu a inženýrskému stavitelství a zahraničnímu obchodu. Data přinesl Český statistický úřad.

Průmyslová výroba v Česku v říjnu zrychlila meziroční růst na 10,5 procenta po zářijovém revidovaném zvýšení o 4,9 procenta. Po vyloučení sezonních vlivů byla říjnová průmyslová produkce v porovnání s předchozím měsícem reálně nižší o 1,5 procenta. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů výroba v průmyslu stoupla o 5,3 procenta, přičemž letošní říjen měl proti tomu loňskému o dva pracovní dny více. Hodnota nových zakázek byla proti loňskému říjnu vyšší o 10,3 procenta.

"Jde o dobrý výsledek. Z makroekonomických dat vidíme, že roste i efektivita výroby v oblasti zpracovatelského průmyslu. Hrubá přidaná hodnota ve třetím čtvrtletí 2017 totiž vzrostla o 7,9 procenta, tedy více než samotná produkce," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek.

V říjnu se opět dařilo automobilkám, jejichž výroba meziročně vzrostla o 10,8 procenta. Elektrárny a plynárny si připsaly nárůst výroby o 15,4 procenta a výrobcům elektrických zařízení se produkce zvýšila o 21,1 procenta. Naproti tomu klesla produkce v odvětví opravy a instalace strojů a zařízení a výrobě kožených a farmaceutických výrobků.

Průmyslovým podnikům se v říjnu opět dařilo sjednávat nové zakázky. Zahraničích zakázek jim meziročně přibylo o 9,1 procenta a tuzemských o 12,7 procenta. Ke zvýšení přispěly zejména výroba elektrických zařízení, kovovýroba, slévárenství a automobilový průmysl. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně stouply o 8,7 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích, které zaměstnávají 50 a více lidí, se meziročně zvýšil o dvě procenta. Jejich průměrná mzda stoupla o 7,1 procenta na 31 211 korun.

"Průmysl se v říjnu ukázal ve skvělé kondici. Dvouciferný růst produkce ovšem nebyl překvapivý a ani v letošním roce výjimečný," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Stavební produkce se po zářijovém poklesu vrátila k meziročnímu růstu, v říjnu stoupla o 5,9 procenta. ČSÚ zároveň revidoval pokles za září z 1,1 procenta na 3,2 procenta. Letošní říjen měl o dva pracovní dny více než loňský, po očištění o tyto vlivy stavebnictví meziročně vzrostlo o 3,2 procenta.

Pozemní stavitelství se v říjnu meziročně zvýšilo o 7,5 procenta a produkce inženýrského stavitelství o 2,4 procenta.

Stavební úřady vydaly 7755 stavebních povolení, což bylo o 4,6 procenta více než loni. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,9 miliardy korun, meziročně se tak zvýšila o polovinu.

Počet zahájených staveb bytů vzrostl proti loňskému říjnu o 30,2 procenta na 2829 bytů. V rodinných domech to byl nárůst o 15,4 procenta a v bytových domech byl jejich počet více než trojnásobně vyšší.

Počet dokončených bytů klesl meziročně o 25,6 procenta na 2340 bytů, přičemž v rodinných domech vzrostl o 7,5 procenta a v bytových domech byl o 59,1 procenta nižší.

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 9,7 miliardy korun, meziročně byl o pět miliard korun nižší. Bilanci negativně ovlivnil hlavně obchod s kovy a elektronikou. 

Proti září se export po sezonním očištění zvýšil o 0,7 procenta a import o 2,2 procenta. V porovnání s loňským říjnem vzrostl vývoz o 9,8 procenta a dovoz o 12,2 procenta.

"Přebytek zahraničního obchodu v říjnu nenaplnil očekávání. Ve zbylých dvou měsících tohoto roku očekáváme, že se obchodní přebytek už příliš nezmění a bude se celoročně pohybovat okolo 144 miliard korun, tedy o 11 miliard korun meziročně méně," uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Pozitivní vliv na říjnovou bilanci měl především rostoucí přebytek v obchodu s motorovými vozidly o 2,3 miliardy korun a s ostatními dopravními a přepravními prostředky o 3,5 miliardy korun.

Naopak nepříznivý vliv mělo hlavně prohloubení deficitu obchodu se základními kovy o tři miliardy korun a dále s počítači, elektronikou a optickými přístroji o 2,8 miliardy. Deficit obchodu s ropou a zemním plynem se zvýšil o 2,4 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v říjnu přebytkem 55,2 miliardy korun, a byla tak meziročně o tři miliardy vyšší. "Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 8,1 miliardy na 43,9 miliardy korun," uvedl ČSÚ.

"Firmy byly na konec intervenčního programu ČNB dobře připraveny a současné posilování koruny zatím exportu příliš neškodí. Hlavním problémem exportérů je spíše nedostatek lidí na trhu práce. Při započtení pokračování rekordně nízké nezaměstnanosti do indexu by růst vývozu měl příští rok zpomalit přibližně na polovinu," řekl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.