Průzkum: Růst mezd na kvalifikovaných pozicích letos zrychlí na devět procent

Růst mezd na kvalifikovaných pracovních místech letos proti původním očekáváním zrychlí až na devět procent, nicméně inflaci nedorovná a reálná mzda tedy klesne.

Růst mezd na kvalifikovaných pracovních místech letos proti původním očekáváním zrychlí až na devět procent, nicméně inflaci nedorovná a reálná mzda tedy klesne. Zdroj: Jiří Ryszavy

Vyšší finanční nároky jsou nejčastěji patrné u uchazečů v IT (45 procent), v technických oborech (32 procent), v administrativě a HR a ve financích (shodně 27 procent).
2
Fotogalerie

Růst mezd na kvalifikovaných pracovních místech letos proti původním očekáváním zrychlí až na devět procent, nicméně inflaci nedorovná a reálná mzda tedy klesne. Při přetrvávající vysoké inflaci začali uchazeči na kvalifikovaná pracovní místa zvyšovat své mzdové požadavky. Potvrzuje to 70 procent zaměstnavatelů, kteří se zúčastnili průzkumu personálně poradenské společnosti Hays v květnu. Do průzkumu se zapojilo 417 firem působících převážně v Praze. Inflace nyní přesahuje 16 procent.

Podle původních predikcí z konce roku 2021 plánovala letos většina společností přilepšit svým zaměstnancům na mzdě v průměru o šest procent. Aktuální situace ukazuje, že v průměru se zvýší mzdy specialistů o osm až devět procent. Růst mezd se ale stejnou měrou nedotýká všech profesí a všech oborů.

"Obecně se vyšší nárůst mezd nyní objevuje častěji na juniorních pozicích s kratší dobou praxe, kde se zaměstnavatelé zaměřují více na potenciál konkrétního uchazeče ve firmě; a dále samozřejmě na rolích s vysokou poptávkou, především na technických a technologických profesích," uvedl ředitel Hays Sándor Bodnár.

V sedmi procentech případů se společnosti nesetkávají s vyššími finančními požadavky ze strany uchazečů. To může do určité míry souviset i s nízkou aktivitou kandidátů na pracovním trhu.

Vyšší finanční nároky jsou nejčastěji patrné u uchazečů v IT (45 procent), v technických oborech (32 procent), v administrativě a HR a ve financích (shodně 27 procent). Naopak nejméně čelí vyšším mzdovým očekáváním firmy, které obsazují pozice v top managementu (14 procent) a prodeji (15 procent), tedy v profesích, kde významnou část mzdy tvoří variabilní složka.

Nutnost obsadit volná místa vede v mnoha případech k tomu, že firmy navyšují mzdy více, než původně plánovaly. Shodně 30 procent firem plánuje letos navýšit mzdy o vyšší procento plošně nebo na některých pozicích. Zároveň v mnoha případech tyto společnosti přijímají nové uchazeče s vyšší nástupní mzdou, než jaká byla obvyklá v minulém roce.