Ranní check: Allegro vstupuje na český trh, Evropa chce zelenou energii z Afriky

Allegro

Allegro Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 131. den roku, svátek má Svatava. V tento den v roce 2000 dosáhl počet obyvatel Indie jedné miliardy.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Polský gigant Allegro vstupuje na český trh

Polské internetové tržiště Allegro, které předloni koupilo e-shopy Mall.cz, CZC.cz a logistickou firmu WE|DO, vstupuje na plno na český trh. Spustilo webové stránky pro Českou republiku. Na nich láká tuzemské zákazníky na nízké ceny a šíři sortimentu. Podle experta však bude mít Allegro těžkou pozici, jelikož v Česku trh s internetovými obchody už obsadily velké e-shopy jako Alza nebo Notino.

✅ Nezaměstnanost zůstává u dna, recese je pryč

Dubnová míra nezaměstnanosti meziročně stoupla na 3,6 procenta z loňských 3,3 procenta. I tak ale zůstává mimořádně nízko, ve srovnání se státy Evropské unie je ze všech nejnižší, uvádí Úřad práce. Meziměsíčně nezaměstnanost mírně klesla. Podle březnových dat je navíc nezaměstnanost v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z dat statistického úřadu Eurostat. „Čísla ukazují, že z hlediska nezaměstnanosti je optimistický i výhled do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

✅ Spotify vytáhlo do boje proti robotickým posluchačům

Švédská streamovací služba Spotify smazala desítky tisíc písní, které na platformu nahrál americký startup Boomy. Společnost má podezření, že u těchto skladeb docházelo k umělému zvyšování jejich poslechovosti pomocí internetových botů vydávajících se za skutečné posluchače. Spotify se podle deníku Financial Times celkově chystá důrazněji zakročit proti obsahu vytvářenému umělou inteligencí, jež v posledních měsících masově zaplavuje všechny streamovací aplikace.

✅ Evropa chce vysát zelenou energii z Afriky

Snaha vymanit se z ruské energetické závislosti vede Evropu do Afriky, především na její sever. Ten jí může sloužit nejen jako zdroj zemního plynu, ale také čisté energie ve větším měřítku. Pozornost se v tomto směru upírá především na blízké Maroko. Africké země ale samy bojují s energetickou chudobou a nyní mají tendenci upřednostnit před vlastním rozvojem dodávky do Evropy.

✅ IT fond konsolidátora Budníka a skupiny J&T zažil těžký rok

Ochlazení růstu technologického odvětví loni nezastihlo jen startupy, ale také ambiciózního konsolidátora československého IT trhu Tomáše Budníka. Jeho podfondu digital spadajícím do fondu J&T Thein loni klesly tržby až téměř o polovinu a provozní zisk EBITDA se dokonce propadl do ztráty. Valuace podfondu v témže roce klesla o 13 procent na 578 milionů korun. Důvodem byla nejistota na trhu pramenící z války, energetické krize a všeobecné inflace.

Stane se dnes:

  • ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za první kvartál
  • V Praze se koná mezinárodní konferece o konceptu digitálních peněz
  • Začíná mezinárodní knižní festival Svět knihy
  • Britská banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice