Ranní check: Česku chybí dost čisté energie pro gigafactory

Takto vypadá vznikající gigafactory Volkswagenu v Salzgitteru.

Takto vypadá vznikající gigafactory Volkswagenu v Salzgitteru. Zdroj: Jiří Liebreich

Dobré ráno! Je 221. den roku, svátek má Roman. V tento den roku 1974 rezignoval americký prezident Richard Nixon v důsledky aféry Watergate na svou funkci. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Komplikace pro gigafactory. Potřebuje zelenou energii, ale Česko ji nemá

Plánu na stavbu velkokapacitní bateriové továrny, takzvané gigafactory, se postavila do cesty nečekaná překážka. Zhruba 120miliardová investice, s níž vláda spojuje ekonomický restart země, bude potřebovat přísun čistě zelené energie. A to v takové míře, kterou tuzemské zdroje nedokážou ani zdaleka pokrýt.

✅ Čína začala vydávat povolenky na hry. Tamní trh pro nás skončil, říká šéf studia Amanita Design

Válka na Ukrajině a složitá geopolitická situace v Asii citelně zasáhly i český herní průmysl. Čína se západním herním společnostem před pár lety téměř uzavřela a technologické firmy v Rusku po zahájení invaze vypnuly službu, přes kterou mohli tamní hráči kupovat hry pro smartphony. „V Číně každá hra musí dostat štempl od vlády. Úřad vydává povolenek strašně málo, a tak už v Číně téměř nevycházejí západní hry a trh tam pro nás fakticky skončil,“ říká šéf úspěšného herního studia Amanita Design Jakub Dvorský, které vyvinulo hity Machinarium či Samorost.

✅ Tchajwanský výrobce čipů TSMC postaví kousek od českých hranic továrnu za deset miliard eur

Největší zakázkový výrobce čipů na světě tchajwanský kolos TSMC nakonec skutečně postaví ve východním Německu výrobní závod. Stát bude u Drážďan poblíž hranic s Českem. Projekt vyjde na deset miliard eur, necelých 250 miliard korun. Německá vláda poskytne subvence ve výši pěti miliard eur.

✅ Neznámá čínská firma přihlásila do insolvence Maliny podezřelou stomilionovou pohledávku

Insolvenční řízení Energetického holdingu Malina může nabrat zcela nový směr. Dosud nejobjemnější pohledávku do něj v pondělí přihlásila čínská společnost Haikou Longhua Douzhen, která by díky největšímu podílu hlasovacích práv mohla zásadně ovlivnit další dění ve zkrachovalé společnosti. Insolvenční správce nyní musí oprávněnost pohledávky ověřit, a to hlavně kvůli zjištění, od koho čínská společnost pohledávku převzala.

Stane se dnes:

  • Nizozemská maloobchodní skupina Ahold Delhaize, která v Česku provozuje obchody Albert, oznámí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí.
  • Walt Disney oznámí hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí svého finančního roku.