Ranní check: Čínský realitní kolos v krizi, Krskova BHM expanduje v Německu

Zadlužená čínská společnost Evergrande vykázala za poslední dva roky obří ztrátu 1,7 bilionu korun.

Zadlužená čínská společnost Evergrande vykázala za poslední dva roky obří ztrátu 1,7 bilionu korun. Zdroj: Profimedia.cz

Dobré ráno! Je 200. den roku, svátek má Čeněk. V tento den v roce 1900 bylo poprvé zprovozněno pařížské metro. Tehdy mělo pouze osm stanic (dnes jich má 308).  

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

Polsko se stává evropskou solární velmocí

Na elektřině z uhlí silně závislé Polsko prochází rychlou energetickou transformací. Země plánuje výstavbu jaderných elektráren, mezitím v ní svižně přibývají obnovitelné zdroje. A očekává se, že do roku 2025 se instalovaný výkon fotovoltaiky ještě zdvojnásobí. Vláda Práva a Spravedlnosti (PiS) zároveň před podzimními volbami řeší citlivou otázku budoucnosti uhelných elektráren. Plánuje je odkoupit od čtyř energetických společností a převést pod státní agenturu.

✅ Krsek stvrzuje ambice v oboru medicínských technologií

Skupina BHM byznysmena Tomáše Krska znovu nakupovala do své medicínsko-technologické divize v zahraničí. Její firma Köttermann Group získala blíže nespecifikovaný „významný“ podíl v německém výrobci vybavení pro laboratorní prostředí Lab Concept. Köttermann Group díky tomu v Německu podstatně posílí, slibuje si BHM, která transakci E15 potvrdila. Velikost obchodu nekomentovala.

✅ Bonus pro pracující důchodce je pro stát nákladný, míní Stanjura

V průměru o šestnáct až dvacet tisíc korun ročně si zaměstnaní či podnikající důchodci zatím nepolepší. Návrh novely zákona, která by je osvobodila od sociálního pojištění a měla platit už letos, odmítlo ministerstvo financí. Důvodem jsou dopady na státní rozpočet. Šéf rezortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce o předloze dál jednat, argumentuje snahou motivovat seniory k ekonomicky aktivnímu životu. 

České firmy umožňují zaměstnancům pracovat v zahraničí jen po kratší dobu

Populárním benefitem zejména v letních měsících je možnost pracovat z ciziny. Fenomén „digitálního nomádství“, kdy firmy umožňují zaměstnancům pracovat odkudkoli a kdykoli, však do Česka ještě úplně nedorazil. V řadě států Evropské unie začala od července platit rámcová dohoda o přeshraniční spolupráci, která řeší problémy v oblasti sociálního a zdravotního pojištění. Prozatím ji však nepodepsaly všechny evropské země. České firmy, i když by větší flexibilitu zavést chtěly, stále brzdí daňová i pracovněprávní legislativa. 

Krize čínského developera Evergrande otřásla celým trhem

Čínská realitní firma Evergrande vykázala za roky 2021 a 2022 ztrátu 581,9 miliardy jüanů. To je v přepočtu asi 1,7 bilionu korun. Pro srovnání výdaje českého státu se pohybují okolo dvou bilionů korun ročně. Podnik, který se na konci roku 2021 dostal do problémů při splácení dluhů, své výsledky hospodaření se značným zpožděním oznámil investorům v Hongkongu. Dluhy Evergrande se odhadují na 300 miliard dolarů (6,3 bilionu korun).

Stane se dnes:

  • Pokračuje mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Čeští zákonodárci budou schvalovat penzijní novelu se zpomalením valorizací důchodů a zpřísněním podmínek předčasných penzí nebo česko-americkou obrannou dohodu.
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí oznámí americká automobilka Tesla, provozovatel streamovací platformy Netflix či banka Goldman Sachs. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Evropské unii za červen.