Ranní check: Developer vyškolil odpůrce výstavby. Státní podniky škrtají

Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách

Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách Zdroj: UDI Group

Dobré ráno! Je 292. druhý den roku, svátek má Michaela. V tento den v roce 1987 nastalo takzvané Černé pondělí na newyorské burze, kdy Dow Jonesův index spadl o 22 procent. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Developerovi daly úřady za pravdu, postaví na Lužinách tři sta bytů

Blokování developerských projektů ze strany obyvatel je v Praze na denním pořádku. Aktuální případ u stanice metra Lužiny ale ukazuje, že tvrdý odpor proti výstavbě se nemusí odpůrcům vyplatit. Více než deset let protestovali obyvatelé Prahy 13 proti projektu dvou věžáků. Úřady nyní odmítly jejich námitky a daly za pravdu developerovi. Ten do měsíce zahájí výstavbu. Radnice Prahy 13 připouští, že kvůli tomu, že radnice a obyvatelé projekt pouze odmítali, neměl developer důvod přistoupit na kompromis a snížit počet pater.

✅ Více solárů a větrných elektráren, ale i výstavba jádra. Vláda schválila nový energetický plán

Podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě by měl do roku 2030 stoupnout ze současných asi 18 procent na 30 procent. Růst by měla táhnout zejména solární a větrná energetika. V delším časovém horizontu by měla posílit i jaderná energetika, zejména výstavbou až čtyř nových jaderných bloků. Počítá s tím klimaticko-energetický plán, který dnes schválila vláda.

✅ Silný Hizballáh je schopný zasadit Izraeli vážný úder

Jednou z velkých neznámých současné bezpečnostní krize na Blízkém východě je, jak dalece se do situace vloží libanonský Hizballáh. Militantní šíitská organizace, označovaná za nejmocnější nestátní armádu světa, by mohla Izraeli způsobit velké potíže. Její aktivita by navíc nejspíše vyvolala dominový efekt. Není vyloučené, že by do střetu zasáhly Spojené státy. Hizballáh tak musí dobře vážit, zda mu horlivost spíše neuškodí a nepřijde o své postavení v Libanonu. Konečné rozhodnutí o tom, co podnikne, však může padnout v Íránu, který nad organizací drží patronát.

✅ Škrty ve státních firmách. Lesy ČR už tolik neřeší kůrovce, České dráhy omezují administrativu

Rušení pracovních míst a propouštění se nevyhýbá ani státním podnikům. Důvody jsou různé. Zatímco Lesy ČR už tolik neřeší kůrovce, takže potřebují méně pracovníků lesní správy, Povodí Labe se potýká s propadem příjmů a tlakem státu na zeštíhlení. A České dráhy sice nabírají až stovky strojvedoucích, elektrikářů nebo strojních zámečníků, v administrativě ale digitalizují a ruší místa.      

Stane se dnes:

  • Začíná dvoudenní neformální zasedání ministrů obchodu zemí EU
  • Největší světová letecká společnost American Airlines Group zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil začíná dvoudenní návštěvu Německa
  • Odvolací soud bude řešit spor mezi Českou republikou a insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllenem